Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kerstbomen duurder

12 OKT 2010 Jan Colijn

ENSCHEDE - Door de aanhoudende strenge winter en het koude voorjaar vallen de kerstbomen dit jaar duurder uit.

Foto: Bob Friedlander

Voor de Hollandse boom, de groene fijnspar (Picea abies), moet meer worden neergeteld. Dit kan oplopen tot 25-30 procent voor de grotere exemplaren. De prijzen variëren van 15 tot 30 euro.

Ook de populaire chique Nordmann beleeft een slecht oogstjaar, maar de verwachting is dat de prijs voor dit type niet of nauwelijks wordt doorberekend aan de consument. De duurste Nordmannen kosten deze kerst 50 tot zelfs 60 euro..

Met name voor de Hollandse groene fijnspar moet dieper in de buidel worden getast. Doordat de vorstperiode extra lang duurde, gevolgd door een droog voorjaar, hebben de sparren volgens groothandel Gerrit Brinkman uit Apeldoorn nauwelijks de gelegenheid gehad te groeien. ,,Kerstbomen moeten het van het voorjaar hebben. In de zomer groeien ze amper nog. Deze zomer was bovendien uitzonderlijk nat. Weliswaar beleven sparren in juli en augustus nog een groeischeutje, maar die was dit jaar te gering.”

De kleinere maten van de groene Hollandse fijnspar worden zodoende 10 tot 15 procent duurder, de grotere 25 tot 30 procent. Ook speelt bij deze boom het aspect vraag-aanbod een rol. Brinkman: ,,De afgelopen tien jaar ontvingen de kwekers – vaak boeren – amper nog wat geld voor de fijnspar. Daarop haakten velen af. Als gevolg van het daardoor teruggelopen aanbod, zijn de prijzen nu toch weer wat omhoog gegaan.”

Overigens heeft deze fijnspar nog maar een klein marktaandeel. De Nordmann is vele malen populairder. Deze veelal in Denemarken gekweekte bomen zijn als gevolg van dezelfde beroerde weersinvloeden eveneens schaars, maar zullen volgens Brinkman niet of nauwelijks duurder worden. ,,De inkoopprijs is wel omhoog gegaan, maar omdat de prijs de laatste jaren al behoorlijk omhoog is gegaan, is de limiet bereikt en zullen velen ervoor kiezen dit niet door te berekenen aan de consument.”

Volgens Frank Bos van Greenteam Europe, met 1,5 miljoen bomen marktleider in Europa, zullen de Nordmannen tot twee meter in prijs gelijk blijven. Groter dan twee meter kunnen ze een tot twee euro duurder uitvallen. De prijzen variëren van 40 tot 60 euro. ,,Al zijn die van 60 euro uitschieters”, aldus Bos. ,,Voor 50 euro heb je al een hele fraaie Nordmann van topkwaliteit.”De kwekers houden omtrent de exacte prijsstijging overigens nog wel een slag om de arm. Dit omdat onduidelijk is hoe groot de vraag zal zijn vanuit andere landen. ‘Onze’ bomen zijn de laatste jaren met name in Rusland, Tsjechië en Roemenië populair. ,,Vorig jaar was vanwege de valutacrisis de vraag in die landen een stuk minder, maar de interesse trekt nu weer aan”, zegt Frank Bos van Greenteam, een belangrijke exporteur richting het vroegere Oostblok.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.2 °C
ZW2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - +0.11%