Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vrachtschip ramt pontje

22 OKT 2010

BREUKELEN - Het Duitse vrachtschip Stadt Furth uit Duisburg Ruhrort heeft vrijdagochtend om zeven uur een voetveer overvaren in het Amsterdam Rijnkanaal tussen Nieuwer Ter Aa en Breukelen. Het is uren na de aanvaring nog steeds onzeker of er behalve de schipper nog meer opvarenden op de pont waren. Het KLPD liet tegen half elf weten dat de schipper waarschijnlijk alleen aan boord was. Vast staat wel dat de pont bijna midden op het drukbevaren Amsterdam Rijnkanaal vol werd geraakt door het vrachtschip.

Please Wait ...
loading media player ...

Vrachtschip ramt pontje

De schipper van de voetveer wordt nog steeds vermist. Het scheepje was op weg van Nieuwer Ter Aa naar Breukelen om daar wachtende passagiers op te halen. Het pontje, dat alleen fietsers en voetgangers vervoert, ligt op de kop in het water. Volgens Frans Zuiderhoek, de woordvoerder van de KLPD, is het voor de overlevingskansen cruciaal eventuele slachtoffers binnen een uur uit het koude water te halen.

Dregteam

Een dregteam met sonarapparatuur gaat zoeken op de plaats waar de veerpont is aangevaren. Op deze manier hoopt het KLPD sporen van eventuele slachtoffers te vinden, zodat duikers gerichter kunnen zoeken. Ruim twee uur na het ongeluk zijn nog geen slachtoffers gevonden. „Maar de overlevingskansen worden steeds kleiner”, aldus een woordvoerder. Op het moment van de aanvaring was het nog donker op het kanaal.

Het KLPD gaat ervan uit dat de schipper op de voetpont aanwezig was omdat zijn auto langs de kant stond. Ook het bedrijf dat de boot beheert SwetsODV, zegt te vrezen voor het leven van de schipper van de pont. "We hebben nog steeds geen contact gehad met de schipper”, stelt een zegsman. "Als de pont bijvoorbeeld was losgeraakt zonder mensen aan boord, had hij ons allang gebeld.”

Sjaak Hogenhout is een collega van de vermiste schipper. "Dit is een drama. Ik zag vanochtend op tv mijn pont ondersteboven in het water liggen en ben als een speer hier naartoe gegaan. Er spookt maar één ding door mijn hoofd: Waar is mijn collega?!"

Niet de eerste keer

Volgens pontbaas Hogenhout is het niet de eerste keer dat het pontje bij Breukelen is aangevaren. "Zo’n 13 jaar geleden is de pont ook al eens aangevaren, maar toen liep het gelukkig allemaal goed af en waren er geen slachtoffers." Dagelijks zou het pontje zo'n 300 tot 400 mensen naar de overkant brengen, door gemiddeld 192 keer over te varen.

De hulpdiensten zijn nog aanwezig op de Kanaaldijk. Een helikopter met warmtecamera en duikteams zijn ter plaatse.

Schipper vrachtschip gehoord

Het vrachtschip is na het ongeval aangemeerd. De twee schippers van het vrachtschip, een 36-jarige man en een 60-jarige man uit Duitsland, zijn aangehouden. Dat is een standaardprocedure bij een - vermoedelijk - dodelijk ongeval.

Zowel de schipper als de roerganger hebben een alcoholtest ondergaan. Beiden zijn nuchter bevonden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Weet u meer?
12.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%