Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Flinke lichtvervuiling Amsterdam

29 OKT 2010

De gemeente Amsterdam heeft, als eerste grote gemeente in Nederland, de lichtvervuiling boven de stad in kaart gebracht.

Amsterdam wil lichthinder en lichtvervuiling tegengaan, minder energie verspillen én tegelijkertijd het gevoel van veiligheid en sfeer 's avonds en 's nachts verbeteren. Daarom ontwikkelt de gemeente Amsterdam één integrale lichtvisie.

De gemeente heeft de lichtvervuiling in Amsterdam in kaart laten brengen. In de winter van 2009/2010 is met een zeer gevoelige lichtmeter gemeten hoe helder de hemel door het kunstlicht werd verlicht. Vervolgens is de helderheid gefotografeerd.

De foto's en het gemeten licht zijn met een computerprogramma omgezet in lijnen en daarna op de plattegrond van Amsterdam gezet. De verdeling van de lichtvervuiling in Amsterdam heeft een 'T'-vorm met uiteinden die lopen van het westelijk havengebied via het centrum naar Amsterdam Zuid-Oost. Vanuit het centrum loopt ook een band richting Schiphol.

Uitgaansgebieden

Amsterdam ontwikkelde al criteria voor het slimmer schakelen van de verlichting van gebouwen. Uitgaansgebieden (Rembrandtplein, Leidseplein) en locaties zoals het Stationsplein en de Dam zijn de hele nacht verlicht. In woonwijken of landelijke gebieden wordt het aanlichten van gebouwen voortaan om middernacht uitgeschakeld. Dat bespaart energie en het draagt bij aan het verminderen van lichtvervuiling.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.8 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 525.99
+ / - +0.64%