Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Verneder Bijlmer-tuig'

19 NOV 2010 Nienke Oort en Tjerk de Vries

Zwaardere straffen leveren het schiettuig in de Bijlmer alleen een betere reputatie en status op. "Als je die gasten echt wilt pakken, moet je ze vernederen. Ze in een roze tutu de straat op schoppen en midden in hun wijk een plein laten aanvegen."

Foto: Matty van Wijnbergen

Dat stelt Jan Dirk de Jong, criminoloog aan de VU, vandaag in De Telegraaf. Hij liep jarenlang mee in de straatcultuur van Amsterdamse Marokkanen. "Met termen als 'zwaardere straffen', maak je de burgers, die zich onveilig voelen, wel veel blijer. Maar ik denk niet dat het de oplossing is."

Een gevangenis wordt ook wel eens de Hogeschool voor Criminaliteit genoemd. Buiten het feit dat het gevangenisleven geen positieve uitwerking zal hebben op de jongeren, werkt zo'n straf ook nog eens statusverhogend. Een zwaardere straf zal dus nog beter zijn voor de reputatie, vreest De Jong.

"Als je die gasten echt wilt pakken, moet je ze vernederen. Ze in een roze tutu de straat op schoppen en midden in hun wijk een plein laten aanvegen. Dan pak je ze hun waardigheid en status af. Dan denken ze wel drie keer na voor ze herrie schoppen", filosofeert de VU-docent.

Natuurlijk komen een hoop gasten uiteindelijk ook uit zichzelf wel weer op het rechte pad. "De drie W's. Wonen, Werk en een Wijf. Zeker die laatste zorgt er vaak voor dat ze het straatleven en de bijbehorende cultuur de rug toekeren. Hoewel dat voor Antillianen trouwens niet altijd op gaat. Zij hangen vanuit hun eigen cultuur langer op straat en daarbij hebben ze een grotere drang hun reputatie te blijven verdedigen, ook als ze al lang en breed volwassen zijn. Daar gaan de criminele uitingen dus vaak tot op hogere leeftijd door en dat is ook tekenend voor Zuidoost."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.7 °C
WNW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%