Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Jongen (16) bekent WikiLeaks-aanval

09 DEC 2010

DEN HAAG - De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in Den Haag een 16-jarige jongen gearresteerd die betrokken zou zijn bij digitale aanvallen van sympathisanten van WikiLeaks op websites van onder meer MasterCard en PayPal. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt.

WikiLeaks-aanhangers zijn de aanvallen gaan uitvoeren na de aanhouding van WikiLeaks-oprichter Julian Assange in Groot-Brittannië. Met de zogenoemde DDoS-aanvallen nemen hackers wraak op bedrijven die geen overboekingen meer doen naar WikiLeaks. Het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche is een onderzoek begonnen nadat duidelijk was geworden dat de aanvallen vanuit Nederland plaatshebben, aldus het OM.

Behalve de MasterCard en de betalingssite PayPal zijn volgens het OM ook de websites van Visa, het Zweedse Openbaar Ministerie en de Zwitserse postbank doelwit van computeraanvallen. De acties van de WikiLeaks-sympathisanten worden uitgevoerd onder de naam Operation Payback, zegt het OM.

De jonge verdachte uit Den Haag is donderdag verhoord en heeft bekend dat hij aanvallen op MasterCard en Visa heeft gepleegd. Bij de jongen is beslag gelegd op computers en digitale gegevensdragers. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Volgens justitie maakt de verdachte deel uit van een groep hackers.

Het onderzoek naar die groep loopt nog, aldus het OM. Het is niet duidelijk of andere verdachten zich ook in Nederland bevinden of in het buitenland. Justitie sluit niet uit dat meer mensen worden aangehouden.

Een woordvoerder van het landelijk parket heeft laten weten dat het OM actie onderneemt tegen personen die de aanvallen daadwerkelijk uitvoeren. Mensen die hun computer alleen beschikbaar stellen, maken zich schuldig aan het medeplegen van een strafbaar feit, maar worden in het huidige onderzoek niet meegenomen, aldus de zegsman.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%