Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Adoptievlucht naar Haïti gepland

17 JAN 2010

EINDHOVEN - Twee adoptieorganisaties hebben voor maandag een vliegtuig gecharterd dat honderd adoptiekinderen uit Haïti gaat ophalen. Dat hebben Wereldkinderen en de Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) zondag gemeld.

Foto: AFP

De vlucht is gecharterd in samenwerking met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) besloot vrijdag en zaterdag dat honderd adoptiekinderen versneld naar Nederland mogen komen. Normaal gesproken zou het nog jaren kunnen duren voordat de Haïtiaanse autoriteiten al het papierwerk zouden hebben geregeld.

Het gaat om kinderen bij wie de procedure met de aanstaande adoptieouders al rond is en waarover de rechter in Haïti al uitspraak heeft gedaan. Het vliegtuig dat maandagmiddag vanaf Schiphol vertrekt, neemt tientallen traumachirurgen, artsen en verpleegkundigen mee van diverse hulporganisaties die in Haïti gaan helpen.

Het is nog niet duidelijk of de vlucht direct naar Haïti vliegt of een tussenlanding maakt op Curaçao. Hirsch Ballin maakte zondag bekend toestemming te hebben gegeven om een extra groepje van negen Haïtiaanse kinderen naar Nederland te halen. Het is de bedoeling dat deze negen kinderen ook mee reizen met de geplande vlucht van Wereldkinderen en NAS.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken wees erop dat het om een grote, ingewikkelde logistieke operatie gaat. „Het streven is om maandag in Haïti aan te komen, maar of dat lukt, valt nog te bezien.” Onzeker is nog of het toestel wel kan landen als het eenmaal bij het getroffen land is. Als dat is gelukt, moeten de medewerkers van de adoptieorganisaties en Buitenlandse Zaken de kinderen opzoeken, identificeren en zorgen dat het papierwerk voor elkaar komt.

Om dat zo snel mogelijk te bereiken, stuurt het departement drie consulair medewerkers en de plaatsvervangend secretaris-generaal mee. Ook reist een medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst mee. Buitenlandse Zaken streeft er volgens de zegsman naar de kinderen nog de komende week mee te nemen naar Nederland. „Maar alles gaat met een slag om de arm.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%