Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Akkoord bankinfo op helling

04 FEB 2010

BRUSSEL - Een EU-overeenkomst die de VS inzage biedt in Europese bankoverboekingen, dreigt te sneuvelen in het Europees Parlement. Een parlementscommissie stemde donderdag in meerderheid tegen de zogeheten Swiftregeling. Volgende week spreekt het voltallige Europarlement zich erover uit.

Jeanine Hennis-Plasschaert.
Jeanine Hennis-Plasschaert.
Foto: VVD

De Amerikanen zeggen de inzage in de bankgegevens nodig te hebben voor de terrorismebestrijding. Maar het Europees Parlement vindt de privacybescherming van de Europese burgers onvoldoende gewaarborgd en wil meer duidelijkheid over wat er met de gegevens gebeurt.

De stemming in de parlementscommissie heeft nog geen directe gevolgen. Maar volgens VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis zijn de regeringen van de EU-landen, die de Swiftovereenkomst hebben gesloten met de VS, nu gewaarschuwd dat ze aan de bezwaren van het Europarlement tegemoet moeten komen.

Vooral de liberalen, groenen en socialisten hebben grote twijfels over Swift. De christendemocraten steunen de regeling wel. „Inzage in de gegevens is nodig om terroristen te kunnen opsporen”, aldus CDA-Europarlementarïër Wim van de Camp. Hij vindt verder dat het Europarlement het conflict met de EU-landen over Swift niet moet misbruiken om zijn eigen machtspositie te versterken.

Ingewijden sluiten niet uit dat de stemming in het Europarlement volgende week wordt uitgesteld. Naar verluidt overweegt de Amerikaanse regering toezeggingen te doen om aan de kritiek van het parlement tegemoet te komen. De overeenkomst tussen de EU-landen en de VS geldt maar voor negen maanden. Daarna moeten er definitieve afspraken komen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%