Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Verdubbeling hypotheekdrama's

06 FEB 2010 Natasja de Groot

Het aantal huizenbezitters dat zijn maandelijkse hypotheeklasten niet meer kan opbrengen, gaat de komende tijd minstens verdubbelen.

Foto: ANP

Dit verwachten de banken. Het gaat vooral om gezinnen met twee huizen, waarbij geen nieuwe koper gevonden kan worden voor het oude huis en die met dubbele maandlasten blijven zitten. Uit een onderzoek van consultancybureaus IG&H Consulting & Interim en Hypsotech onder vrijwel alle marktpartijen op de hypotheekmarkt blijkt dat bijna vijftig procent zelfs denkt aan een verviervoudiging van de achterstanden tegen het eind van dit jaar.

Er zijn nu zo'n 15.000 gezinnen met een betalingsachterstand van langer dan drie maanden. Als gevolg van oplopende betalingsachterstanden rekenen geldverstrekkers op een verlies dat kan oplopen tot wel 1,2 miljard euro. Zij verwachten dat de grootste problemen zich voordoen bij gezinnen met twee huizen.

Veel banken hebben de regels voor een overbruggingshypotheek aangescherpt. Dit dwingt klanten om hun oude huis te verkopen voordat een nieuw wordt gekocht.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%