Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Van Geel: Links leerde niets van Fortuyn

02 MRT 2010

DEN HAAG - Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel hebben de linkse partijen niets geleerd van de periode-Fortuyn. "Vooral linkse politici buitelen over elkaar heen om in krachttermen afstand te nemen van de PVV en Wilders", schrijft hij op zijn weblog.

Volgens Van Geel buitelen vooral linkse partijen over elkaar heen om in krachttermen afstand te nemen van de PVV, zoals maandag SP-fractievoorzitter Agnes Kant die de geschiedenis erbij haalde om te waarschuwen voor Wilders. Dat deed D66 in 2002 ook bij Fortuyn. „Wilders geniet tegelijkertijd van de provocaties en gooit er elke keer weer een schepje bovenop”, aldus Van Geel.

Hij schrijft op zijn blog dat een 'sterk gevoel van déjà vu' zich de afgelopen dagen van hem meester heeft gemaakt. "De politiek lijkt zonder lessen getrokken te hebben de geschiedenis te herhalen van de campagne van 2002. Alleen de namen zijn veranderd."

Demonisering

Pim Fortuyn, die vlak voor de verkiezingen in 2002 vermoord werd, klaagde over 'demonisering' door de PvdA en D'66. Volgens Van Geel speelt Wilders nu de rol van Fortuyn en heeft Wouter Bos het stokje overgenomen van Ad Melkert.

Bestrijden

De CDA-fractievoorzitter roept zijn collega's op meer energie te steken in het zoeken van oplossingen dan het bestrijden van de ideeën van Wilders.

"Natuurlijk provoceert Wilders bij het leven en bovendien komt hij met idiote voorstellen als een kopvoddentax. Maar misschien moet de politiek haar energie eens wat meer steken in het zoeken van oplossingen voor de echte problemen, in plaats van enkel het bestrijden van de 'oplossingen' van Wilders. Ik ga daar in ieder geval niet aan mee doen, want ik herken wel degelijk veel van de problemen", aldus van Geel.

Frustratie

In de ogen van de CDA-fractievoorzitter vergeten de partijen dat er veel mensen zijn die dagelijks de problemen ervaren die Wilders benoemt. De massale aanvallen op Wilders doen de sympathie voor hem alleen maar groeien, aldus Van Geel. „Maar belangrijker, de frustratie groeit en groeit, omdat kennelijk de Haagse elite zich drukker maakt om het aanvallen van Wilders dan om het oplossen van de problemen die zij ervaren met criminele jongeren van Marokkaanse of Antilliaanse afkomst.”

Aanpak

Van Geel bepleit een harde aanpak van criminele jongeren die buurten terroriseren, door lik-op-stukbeleid. Zo wil hij uitbreiding van het voorarrest, een strafdienstplicht en een minimumstrafeis voor al het geweld in de publieke ruimte.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
26.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%