Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kamerverkiezingen op 9 juni

23 FEB 2010

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op 9 juni. Daarmee gaat Nederland in drie maanden tijd twee keer naar de stembus. Volgende week woensdag zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

Na de stembusgang in juni kan er gewerkt worden aan de vorming van een nieuw kabinet. Tot die tijd nemen CDA en ChristenUnie de lopende zaken waar in een demissionair kabinet dat niet verzekerd is van de steun van een meerderheid in het parlement. Dinsdag verleende koningin Beatrix ontslag aan de PvdA-bewindslieden. Die besloten afgelopen vrijdagnacht niet langer deel uit te willen maken van het kabinet na een hoogopgelopen conflict over de toekomstige rol van Nederland in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Maandag en dinsdag vroeg de vorstin haar vaste adviseurs en alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer om hun mening. De boodschap van politieke partijen was om zo snel mogelijk verkiezingen uit te schrijven. De meeste partijen wilden bovendien dat het kabinet demissionair zou blijven. Dinsdagmiddag bleek dat ook de uitkomst van alle consultaties. Om die reden blijft het voor demissionair premier Jan Peter Balkenende zijn vierde kabinet. Drie ervan kwamen voortijdig ten val.

Voor 9 juni als verkiezingsdatum is gekozen om ook nieuwe partijen voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden. Wie wil meedoen, dient zijn kandidatenlijst op 27 april in te leveren bij de hoofdstembureaus. Nieuwe partijen moeten hun naam voor 15 maart laten registreren.

Na het vertrek van de PvdA-bewindslieden moest een aantal opengevallen plekken opnieuw verdeeld worden. CDA-staatssecretaris Jan Kees de Jager is de nieuwe minister van Financiën, als opvolger van PvdA'er Wouter Bos. De Jager was al staatssecretaris op Financiën. Ook ChristenUnie-staatssecretaris Tineke Huizinga is nu minister. Zij neemt op het ministerie van Vrom de taken over van PvdA'er Jacqueline Cramer. Huizinga zat op Verkeer en Waterstaat.

Verder zijn er ministers die er taken bijkrijgen. Zo neemt CDA-minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) de portefeuille Binnenlandse Zaken erbij. Onderwijs komt onder de hoede van minister André Rouvoet (ChristenUnie, Jeugd en Gezin). Minister Eimert van Middelkoop (ChristenUnie, Defensie) neemt Wonen, Wijken en Integratie erbij. CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is vanaf nu ook verantwoordelijk voor Ontwikkelingssamenwerking en Europese Zaken.

Premier Balkenende benadrukte in een toelichting dat zijn demissionaire kabinet bescheidenheid past. Het is volgens hem aan de Kamer om aan te geven welke onderwerpen de komende tijd nog wel behandeld kunnen worden. De komende dagen overlegt hij hierover met de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer en de fractievoorzitters.

De nieuwe minister van Financiën De Jager zei te proberen om de resultaten van de zoektocht naar miljardenbezuinigingen een maand naar voren halen. Dat betekent dat de voorstellen van de ambtelijke werkgroepen rond 1 april bekend zijn in plaats van begin mei. Op die manier kunnen partijen de gegevens gebruiken bij het opstellen van hun verkiezingsprogramma's.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.5 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%