Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

EenVandaag kleunt mis in Vaatstra-zaak

08 MRT 2010 Rolien Créton en Jolande van der Graaf

AMSTERDAM / OSLO - De man die door EenVandaag wordt aangewezen als "serieuze verdachte in de zaak van Marianne Vaatstra", heeft niets met deze onopgeloste tienermoord in Friesland te maken. Dat blijkt uit eerder onderzoek door deze krant.

Volgens EenVandaag liet de Friese justitie in het verleden 'de verkeerde verdachte oppakken om een veel serieuzere verdachte te laten ontglippen'. Drugscrimineel Gerrit Veldman beweerde in het tv-programma destijds zelfs in Noorwegen met "deze vermoedelijke moordenaar van Marianne" gedetineerd te hebben gezeten. De Telegraaf ontdekte afgelopen zomer al dat dit onzin is. Nadat Marianne was omgebracht, verdacht justitie kortstondig een asielzoeker die Ali Hassan Hussein en Ali Hussein Hassan wordt genoemd. Hij kwam in het vizier omdat hij volgens getuigen in de nacht van de moord op 30 april 1999 plotseling uit een nabijgelegen asielzoekerscentrum zou zijn verdwenen en Marianne eerder zou hebben bedreigd. Later dat jaar werd een man met die naam in Turkije opgepakt, maar uit dna-onderzoek bleek dat hij onschuldig was.

Rare smaak

Vorig jaar augustus klopte bij deze krant de vroegere drugssmokkelaar Gerrit Veldman aan. Veldman is niet van het idee af te brengen dat hij in een gevangenis in het Noorse Kristiansand gedetineerd zat met "de echte Ali die Marianne vermoordde." Volgens Veldman is dat zo omdat er in de agenda van deze Iraakse man adressen in Kollum zouden hebben gestaan. "Ik had een rare smaak van hem de mond en kreeg zomaar het idee dat hij wel eens de moordenaar van Marianne kon zijn", zo redeneert hij.

Veldman wordt gesteund door Nederlander Anton Holleboom die zegt dat hij in de Noorse bajes de dagvaarding van de Irakees zag. Volgens Holleboom stond daarop dat "de Irakees op 5 mei 1999 in Noorwegen was aangekomen en onder meer een vrouw met een mes had bedreigd." Maar de Noorse autoriteiten vegen de vloer aan met dit verhaal. De man die in een cel naast Veldman zat, heet weliswaar Ali, maar heeft een totaal andere, bij deze krant bekende achternaam die daar in de verste verte niet op lijkt. Verder verklaarden de Noren afgelopen augustus tegenover De Telegraaf dat het gaat om een asielzoeker die problemen veroorzaakt en allerlei zaken op zijn kerfstok heeft, maar het bedreigen van vrouwen met messen valt daar niet onder. Bovendien staat er geen eventuele datum van aankomst in Noorwegen op dagvaardingen.

Cruciaal is echter dat de man Marianne Vaatstra niet kan hebben omgebracht, omdat hij volgens de Noorse politie op de dag van de moord niet in Nederland was, maar al in Noorwegen gedetineerd zat. Zelfs als de Noren hiermee een fout maken en er sprake is van persoonsverwisseling, is het uiterst onwaarschijnlijk dat het een asielzoeker was die Marianne Vaatstra verkrachtte, wurgde en haar keel doorsneed. Op het lichaam van de tiener zijn meerdere sporen van hetzelfde sperma gevonden die volgens dna-deskundigen onmiskenbaar een daderspoor zijn. Het sperma, zo bleek eerder uit wetenschappelijk onderzoek, is van een Noord-Europese, vrijwel zeker Duitse of Nederlandse man. Saillant is verder dat op haar polsen afdrukken van waarschijnlijk handboeien zaten. Al eerder berichtte De Telegraaf dat op hoog niveau en in het geheim bij justitie is besproken dat de dader mogelijk een beveiligingsbeambte of zelfs politieman is.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
N2
Beurs AEX
AEX 521.65
+ / - -0.11%