Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Advocaat: Lucia verdient excuses

17 MRT 2010

ARNHEM - Nu het Openbaar Ministerie (OM) om vrijspraak heeft gevraagd voor de zeven moorden en drie moordpogingen waarvoor Lucia de B. eerder levenslang heeft gekregen, vindt haar advocaat Stijn Franken het tijd voor verontschuldigingen. In zijn pleidooi richtte hij zich woensdag bij het gerechtshof in Arnhem specifiek tot de rechters van het hof in Den Haag die Lucia de B. in 2004 tot de maximale gevangenisstraf veroordeelden.

Franken vindt niet alleen dat de veroordeling feitelijk onjuist was, maar ook de toon die de rechters tegen haar aansloegen, zit hem dwars. „Nu alle pijlers onder het oordeel van het Haagse gerechtshof zijn weggevallen, zou het de betrokken raadsheren sieren indien zij in ieder geval tegenover Lucia hun verontschuldigingen zouden aanbieden voor deze - in onze ogen - onprofessionele en onheuse aantijgingen.”

Maar niet alleen de rechters zijn verantwoordelijk voor de onterechte veroordeling, aldus Franken. Lucia is slachtoffer van het systeem geworden. Het vertrouwen in de Nederlandse strafvordering is danig op de proef gesteld, zei hij. Maar: „de strafrechtspleging is mensenwerk. Het zal onvermijdelijk blijven dat soms iemand die onschuldig is, toch wordt veroordeeld”. Als dat gebeurt en de fout wordt ontdekt, dan past het „dat ruiterlijk toe te geven en ruimhartig compensatie te bieden”, aldus de advocaat.

Franken noemde de veroordeling van Lucia al eerder een „zwarte bladzijde in de geschiedenis van de strafrechtspraak”, vooral omdat die volgens hem is gebaseerd op beeldvorming. De rechters hebben gewerkt vanuit de „vooropgezette, onwrikbare overtuiging dat Lucia schuldig was”. „Zorgelijk is dat vele professionals zich niet los hebben kunnen maken van de hardnekkige gedachte dat het niet anders kan dan dat Lucia de hand heeft gehad in een groot aantal incidenten.”

Lucia zelf bedankte bij de afsluiting van de zitting de mensen die in haar onschuld zijn blijven geloven „en die met mij geknokt hebben”. „Ik dank nu mijn leven aan al die mensen die me hebben gesteund.” Ook sprak ze haar steun uit aan iedereen die een dierbare heeft verloren in deze zaak. „Ik hoop dat zij hun mening willen heroverwegen. Ik heb echt niets misdaan.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%