Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

OM eist vrijspraak Lucia de B.

17 MRT 2010

ARNHEM - Advocaat-generaal J.W. Rijkers heeft woensdag voor het gerechtshof in Arnhem vrijspraak geëist tegen voormalig verpleegkundige Lucia de B. waar het gaat om de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie moordpogingen. Daartoe was ze tot levenslang veroordeeld. Het hof in Arnhem herziet de zaak op last van de Hoge Raad.

Foto: ANP

Volgens Rijkers is niet vast te stellen hoe de betrokken patiënten zijn overleden en al helemaal niet of aan hun dood enig menselijk handelen ten grondslag heeft gelegen. Het beeld van Lucia de B. als seriemoordenares moet worden bijgesteld, stelde de aanklager in het herzieningsproces.

Lucia de B. reageerde zichtbaar opgelucht en wendde zich nadat de eis was uitgesproken met een glimlach tot familie en bekenden in het publiek. Eerder op de dag oogde ze onzeker en zenuwachtig. Voor een aantal minder ernstige feiten, zoals diefstal en valsheid in geschrift, vroeg de advocaat-generaal schuldigverklaring zonder oplegging van straf.

Nader onderzoek

De aanklager is tot zijn conclusie gekomen door rapporten van deskundigen die na de veroordeling van Lucia de B. (48) tot levenslang zijn gemaakt. Degenen die in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) en het hof in Arnhem nader onderzoek hebben gedaan, stellen dat de 'slachtoffers' kunnen zijn overleden omdat ze nu eenmaal ernstig ziek waren.

Rijkers wees er nog op dat het intense debat over en de bemoeienis met de zaak van buitenaf hebben bijgedragen aan de waarheidsvinding. Hierdoor werden reacties opgeroepen die uiteindelijk hebben geleid tot nieuwe informatie waardoor een nieuwe rechtszaak mogelijk is gemaakt.Schakelbewijs

De vraag om vrijspraak geldt voor alle levensdelicten. Dat komt doordat het hof Den Haag destijds schakelbewijs heeft gebruikt. Daarbij zijn twee zaken waarin meer bewijs was, gekoppeld aan gevallen waarin het hof over minder aanwijzingen voor betrokkenheid van De B. dacht te beschikken.

Professor J. Meulenbelt van het Nationale Vergiftigingeninformatiecentrum was een van de deskundigen. Vooral van de geschiedenis van baby A. schetste hij een treurig beeld. Het kind van ongeveer een half jaar oud was volgens Meulenbelt uitgeput doordat ze langere tijd te veel moeite heeft moeten doen om genoeg zuurstof binnen te krijgen. Dit gegeven, in combinatie met de afwijkingen aan haar hart, longen en hersenen, kan haar overlijden verklaren, aldus de toxicoloog.

Volg de vernieuwde Twitterfeed van De Telegraaf met altijd het laatste nieuws.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%