Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zwaar bewaakt

Van der G. cel uit voor begrafenis

25 MRT 2010 Martijn Koolhoven

SCHEVENINGEN - De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G. (40), blijkt bijzonder verlof te hebben gehad voor het bijwonen van de begrafenis van zijn oma.

Dit verlof heeft in het diepste geheim plaatsgevonden en is met de grootst mogelijke bewakingsmaatregelen omgeven geweest om iedere kans op ontsnapping uit te sluiten. De moordenaar is vervoerd in een busje omgeven door politiemotoren.

Veroordeeld

Van der G. is in 2002 veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar. Hij zit zijn straf uit in de extra beveiligde afdeling van de penitentiaire inrichting in Scheveningen.

Deze krant stelde een onderzoek in naar mogelijk proefverlof van Van der G. nadat enkele bewoners van Harderwijk, waar Volkert tot op de dag van de moord woonde, bij de redactie meldden dat zij hem hadden gezien, in de veronderstelling dat het om proefverlof zou gaan.

Zowel het ministerie van Justitie als Volkerts advocaat, mr. Quirijn Meijnen, benadrukken dat het onmogelijk is dat inwoners van Harderwijk Volkert hebben gezien. Hij heeft tot nu toe twee keer zijn cel verlaten. Een keer om in de zogenoemde Bunker in Amsterdam-Osdorp de rechtszaak bij te wonen die hij had aangespannen tegen deze krant.

De tweede maal dat Volkert van der G. even uit de gevangenis mocht was voor het afscheid nemen van zijn overleden oma.

"Hij mocht de kist even zien om afscheid te nemen van zijn oma", zo laat advocaat mr. Quirijn Meijnen weten. "Dat is gebeurd onder hele zware politiebegeleiding. Het is uitgesloten dat mensen Volkert zomaar tegen zouden kunnen komen. Dat lijkt me ook vragen om moeilijkheden want hij wordt heel erg bedreigd, om begrijpelijke redenen. Er is een harde kern van zo'n twintig man die daar voortdurend mee bezig is."

Op het internet is zelfs sinds kort een website in de lucht waarop wordt afgeteld naar de dag dat de moordenaar van Fortuyn vrijkomt, naar verwachting in 2014, als hij er tweederde van zijn straf op heeft zitten.

Volkert van der G. verblijft in een speciale vleugel met andere gedetineerden die in de gevangenis niet veilig zijn, zoals bijvoorbeeld pedofielen. Omdat er de laatste tijd geruchten de ronde deden over vermeend proefverlof heeft justitie de beroemde moordenaar in de systemen een speciale vermelding gegeven. Volkert mag slechts na toestemming van de minister van Justitie van zijn plaats komen. Het ministerie van Justitie wil niet ingaan op individuele zaken

Volg de vernieuwde Twitterfeed van De Telegraaf met altijd het laatste nieuws.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Weet u meer?
26.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%