Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Historische dag voor Lucia de B.

12 APR 2010

ARNHEM - Na 8,5 jaar van verdenkingen, rechtszaken en gevangenisstraf wordt woensdag mogelijk de dag waarop Lucia de B. officieel af is van haar imago van seriemoordenares. Naar verwachting spreekt het gerechtshof in Arnhem haar dan vrij van de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe.

Tegelijk is met een vrijspraak een van de grootste gerechtelijke dwalingen in Nederland een feit. Tot in hoogste instantie werd de Haagse verpleegkundige (48) veroordeeld tot levenslang omdat ze ernstig zieke kinderen en ouderen met overdoses medicijnen zou hebben vermoord. Zowel de rechtbank als het gerechtshof in Den Haag legde levenslang op. Het hof deed er in juni 2004 tbs bij, voor het geval ze ooit gratie mocht krijgen. De Hoge Raad keurde de combinatie van levenslang en tbs af, waarna het hof Amsterdam een keuze moest maken. Het werd levenslang.

Geschokt werd er gereageerd toen politie en justitie in september 2001 bekendmaakten dat mogelijk sprake was van een seriemoordenaar in het Juliana Kinderziekenhuis/Rode Kruis Ziekenhuis. En dat een verpleegkundige verdachte was.

In de rechtszaal viel op hoe fel de officieren van justitie uit de hoek kwamen. De B. werd afgeschilderd als een psychopaat en het Openbaar Ministerie (OM) destilleerde uit dagboekfragmenten het beeld van iemand die dwangmatig mensen doodde. Lucia de B. sprak in haar dagboek van een 'compulsie' waaraan zij 'weer' had toegegeven. Dat moest wel de drang tot doden zijn, aldus het OM. Rechtbank en hof dachten er net zo over. Volgens De B. ging het slechts om het leggen van tarotkaarten.

Het boek dat wetenschapsfilosoof Ton Derksen over de zaak-Lucia schreef, heeft een belangrijke rol gespeeld in de herzieningsprocedure. Hij stelde dat de sterfgevallen helemaal geen moorden waren. Later hebben andere deskundigen dat ook verklaard.

Belangrijkste conclusie was dat baby A., de zaak met het meeste bewijs, goed van uitputting kan zijn doodgegaan. Er zijn geen aanwijzingen voor menselijk handelen, aldus de onderzoekers. Omdat het hof in Den Haag de zaken van andere 'verdachte' sterfgevallen aan die van baby A. had opgehangen, kwamen ze hierdoor alle ter discussie te staan. Als gevolg van de nadere onderzoeken eiste aanklager J.W. Rijken in Arnhem vorige maand vrijspraak.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%