Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Balkenende wil 'nucleair tribunaal'

13 APR 2010 Jan-Kees Emmer

WASHINGTON - Premier Balkenende heeft gisteren in Washington gepleit voor het instellen van een tribunaal voor landen die landen nucleair materiaal leveren aan terroristen.

Balkenende en Obama
Balkenende en Obama
Foto: AFP

Volgens Balkenende zou zo'n tribunaal in Den Haag kunnen worden gevestigd. De regeringsstad biedt al onderdak aan verscheidene internationale rechtsinstanties, zoals het Joegoslavië-Tribunaal, het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof. De hofstad presenteert zich graag als juridische hoofdstad van de wereld. Voor de oprichting van een 'nucleair hof' zou wel een speciaal verdrag nodig zijn.

Obama wil op de top, waaraan 47 landen meedoen, afspraken maken over de beveiliging van nucleair materiaal en kijken naar de opsporing en bestrijding van de smokkel daarvan.

Volgens Balkenende moet nucleair materiaal beter beveiligd worden en moet de bestrijding en opsporing van smokkel ervan effectiever. Volgens de premier is een kernbom in handen van terroristen of criminelen een „regelrechte nachtmerrie”.

Volgens de premier heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) grote deskundigheid op het gebied van het tegengaan en opsporen van smokkel van nucleair spul. NFI heeft nieuwe technologieën ontwikkeld zoals digitaal sporenonderzoek, digitale driedimensionale reconstructies van de plaats van een nucleair delict en bij het NFI is kennis voorhanden over nieuwe biometrie en gezichtsherkenning.

De gemeente Den Haag staat positief tegenover het initiatief van Balkenende. „Een nucleair tribunaal zou naadloos passen bij onze internationale stad van vrede en recht”, liet demissionair wethouder Frits Huffnagel (Internationale Zaken) dinsdag weten. De gemeente wil het tribunaal graag faciliteren, maar „het lijkt me logisch als het kabinet hier eerst het voortouw in neemt”, aldus Huffnagel.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%