Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Lucia de Berk vrijgesproken

14 APR 2010

ARNHEM - Een zeldzaam tafereel speelde zich woensdag af in het paleis van justitie in Arnhem: het massaal aanwezige publiek applaudiseerde toen het gerechtshof Lucia de Berk met zijn uitspraak verloste van het etiket seriemoordenares. Volgens het hof is niet aan te tonen dat de 'slachtoffers' door menselijk handelen zijn gestorven, laat staan dat De Berk er iets mee te maken heeft gehad.

Lucia de Berk werd woensdag vrijgesproken.
Lucia de Berk werd woensdag vrijgesproken.
Foto: anp
Foto: APA/Sjef Prins

De 48-jarige Haagse verpleegkundige is vrijgesproken van zeven moorden en drie moordpogingen op ziekenhuispatiënten, waarvoor ze tot levenslang was veroordeeld. Naar later bleek gebeurde dat op basis van ondeugdelijk bewijs. Lucia heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Door de vrijspraak van woensdag is zij volledig gerehabiliteerd.

De justitiële dwaling die de zaak-Lucia met de vrijspraak is geworden, is niet de eerste. De Schiedammer parkmoord en de Puttense moordzaak zijn andere voorbeelden van zaken waarvoor de verkeerde personen achter tralies belandden.

Volgens Lucia's advocaat Stijn Franken heeft de vreugde over de vrijspraak een bittere bijsmaak. Zijn cliënte heeft er immers bijna 6,5 jaar voor vastgezeten, een ervaring die haar niet in de koude kleren is gaan zitten. In 2006 werd De Berk getroffen door een beroerte, waardoor zij haar rechterarm niet meer kan gebruiken.

De politie arresteerde De Berk in december 2001. Drie maanden eerder was het strafrechtelijk onderzoek begonnen na de plotselinge dood van baby A. in het Juliana Kinderziekenhuis. Politie en OM gingen op zoek naar eerdere sterfgevallen, die achteraf als verdacht konden worden aangemerkt.

In het nieuwe proces waartoe de Hoge Raad in 2008 opdracht gaf werd duidelijk dat de dood van A. en de andere 'slachtoffers' verklaarbaar is uit hun ziektebeeld. Zo had de zeven maanden oude baby afwijkingen aan hart, longen en hersenen en was zij altijd al een zorgenkindje.

Het OM, minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en de rechterlijke macht hebben excuses aangeboden aan Lucia, wat zeer uitzonderlijk is. De minister kondigde aan dat de schadevergoeding „voortvarend en ruimhartig” zal worden.

Voorzitter Erik van den Emster van de Raad voor de Rechtspraak bood namens de rechtbank en het hof Den Haag en de Hoge Raad excuses aan. „Het spijt me zeer dat een rechterlijke beslissing die bij nader inzien verkeerd blijkt, zulke ingrijpende persoonlijke gevolgen heeft gehad.”

Lucia's medestanders hebben er steeds op gehamerd dat zij slachtoffer is geworden van vooringenomenheid en negatieve beeldvorming. Het Arnhemse hof heeft dat woensdag deels erkend. Dagboekaantekeningen van Lucia over een compulsie waaraan zij had toegegeven zijn op meer manieren te interpreteren. Als de overtuiging al bestaat dat ze zijn geschreven door een moordenaar, ligt het voor de hand dat de aantekeningen als belastend worden gezien, vindt het hof.

Hetzelfde geldt voor het zogenoemde schakelbewijs dat het hof Den Haag gebruikte om zwakkere zaken bewezen te kunnen verklaren. Het Arnhemse hof: „Aan schakelbewijs kan hetzelfde gevaar kleven, namelijk dat de overtuiging aan het wettig bewijs voorafgaat en daar mede inhoud aan geeft.”

Volg de vernieuwde Twitterfeed van De Telegraaf met altijd het laatste nieuws.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%