Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Medewerkers in zorg onmisbaar'

Leegloop dreigt in zorg

18 MEI 2010 Natasja de Groot

AMSTERDAM - Meer dan de helft van het personeel in de zorg overweegt een andere baan. Weinig geld, te hoge werkdruk en te veel administratie doen zorgverleners verlangen naar een baan in een andere sector.

Roger van Boxtel
Roger van Boxtel
Foto: STOFFELS, ANKO

Vanwege de vergrijzing en de daarmee samenhangende stijgende kosten vreest driekwart van de mensen die zelf in de zorg werken dat de komende jaren de kwaliteit van zorg flink gaat afnemen. Zij vinden het nauwelijks nog verantwoord om zo met patiënten om te gaan. Deze onthutsende conclusies komen uit een landelijke zorgenquête onder 4000 personeelsleden in de zorg, die vandaag wordt gepresenteerd. In totaal werken nu 1,1 miljoen mensen in de zorg.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door zorgverzekeraar Menzis, blijkt dat de politiek een dikke onvoldoende krijgt: een 4,1. Bijna 70 procent vindt dat er te weinig geld voor de zorg beschikbaar is en is bezorgd over de toekomstige bezuinigingen.

Uit op winst

Ook de zorgverzekeraars komen er slecht van af in de zorgenquête. Zij krijgen een gemiddeld rapportcijfer van 4,7. Volgens het personeel in de zorg zijn de verzekeraars alleen uit op winst en hebben ze weinig oog voor de patiënten. De ondervraagden uit de jeugdzorg, ouderenzorg, ziekenhuizen, thuiszorg en huisartsenzorg geven aan 40 procent van hun werktijd bezig te zijn met administratieve taken. Voor zorg blijft nog maar 60 procent van de tijd over.

'Medewerkers in zorg onmisbaar'

Bestuursvoorzitter Roger van Boxtel van Menzis noemt de uitkomsten van het onderzoek 'zeer verontrustend'.

"Dat zoveel mensen overwegen om uit de zorg te stappen, moeten we ons ernstig aantrekken", stelt van Boxtel. "Medewerkers zijn tenslotte onmisbaar. Zeker ook omdat door de vergrijzing de vraag naar zorg alleen maar toeneemt."

Van Boxtel: "De verwachting is dat we over vijftien jaar zo'n 400.000 extra zorgverleners nodig hebben. Daarom is het essentieel dat de mensen nu vooral werkzaam blijven in de zorg."

De verzekeraar heeft zelf een begin gemaakt met het terugdringen van de administratieve taken. Maar volgens Van Boxtel gaat dat nog lang niet ver genoeg. Hij pleit er daarom voor dat werkgevers, werknemers én de zorgverzekeraars gezamenlijk de handschoen oppakken om de problemen te lijf te gaan. Zijn idee is om een Stichting van de Zorg op te richten, naar het voorbeeld van de Stichting van de Arbeid. "Hier kunnen we gezamenlijk thema's aanpakken zoals het terugdringen van de bureaucratie en aantrekken van nieuwe personeel. Door samen op te trekken hebben we ook méér slagkracht. Tenslotte hebben we allemaal hetzelfde belang: de kwaliteit van zorg hoog houden en het betaalbaar houden." Van Boxtel hoopt eind van dit jaar de stichting op poten te hebben. De koepelorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland juicht dit idee toe:

"De cijfers zijn verontrustend, maar tegelijkertijd ook niet verrassend. We herkennen dit beeld over het groeiend aantal werknemers dat de zorg wil verlaten. De oplossing ligt in het centraler stellen van het personeel. Door ze meer regie en verantwoordelijkheid te geven, komt ook weer een stukje werkvreugde terug." Dat lijkt nu goeddeels verdwenen. "Meer werkvreugde zorgt ook voor betere zorg. Want uiteindelijk blijft dit vak mensenwerk", reageert woordvoerder Monique Roedoe.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 518.97
+ / - -0.32%