Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Moordenaar Fortuyn ontving subsidie voor zijn strijd tegen De Telegraaf

Van Agt steunt Volkert van der G.

11 JUN 2009 Martijn Koolhoven

Multimiljonair en industrieel Hans Melchers is woedend op het bestuur van zijn eigen stichting Hans Melchers Fonds. Dit bestuur heeft, buiten Melchers medeweten, geld gegeven aan Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, in zijn strijd tegen dagblad De Telegraaf.

Van Agt
Van Agt
Foto: Dijkstra b.v.
Volkert van der G. wordt afgevoerd door de politie
Volkert van der G. wordt afgevoerd door de politie
Foto: Studio Kastermans

Melchers had het fonds opgericht omdat hij en zijn familie slachtoffer waren geworden van een ernstig misdrijf, namelijk de ontvoering van dochter Claudia.

Dat er nu geld (naar verluidt circa ?4500) is gegaan naar de moordenaar van Pim Fortuyn noemt hij onaanvaardbaar. De financiering van de moordenaar van Fortuyn speelde in 2007, maar het stichtingsbestuur heeft de oprichter en naamgever van de stichting er nooit over geïnformeerd. Hij kwam er naar eigen zeggen pas achter nadat hij na lang aandringen een overzicht vroeg van de gefinancierde zaken. Melchers had ?1 miljoen in zijn fonds gestort.

In het stichtingsbestuur zitten oud-premier Dries van Agt, journalist Hugo Arlman (ex-Vrij Nederland/NRC Handelsblad, NPS), juridisch journalist mr. Victor Lebesque (ex-Volkskrant) en advocaat mr. Herman Doeleman. Naar aanleiding van de affaire heeft Doeleman, voorheen de huisadvocaat van Melchers, zich inmiddels teruggetrokken.

Hans Melchers is woedend: "Mijn gezin en ik zijn zelf het slachtoffer geworden van criminelen. Daarna heb ik het fonds opgericht omdat ik zag hoe moeilijk het is te vechten tegen foute berichtgeving."

Fonds bedoeld voor slachtoffers

"Voor iemand als de moordenaar van Pim Fortuyn is het geld van het fonds natuurlijk niet bedoeld", legt miljonair Melchers uit.

"Hij is als pleger van een laffe moord zelf verantwoordelijk voor het feit dat hij een bekende Nederlander is geworden en zeker niet als slachtoffer van de pers te kwalificeren. De stichting is alleen voor onschuldige slachtoffers in het leven geroepen."

Volkert van der G. voerde zijn strijd tegen De Telegraaf nadat deze krant een geheim politierapport openbaar had gemaakt waarin de rol van Volkert van der G. werd belicht als mogelijke verdachte in de moordzaak van de milieuambtenaar Chris van de Werken. De rechtbank stelde Van der G. deels in het gelijk en bepaalde dat De Telegraaf de moordenaar had aangetast in zijn eer en goede naam.

Melchers heeft het bestuur gevraagd op te stappen. Maar in plaats daarvan heeft het aangekondigd dat het de naam van het Hans Melchers Fonds zal wijzigen in de naam 'stichting Juridische Ondersteuning tegen Onrechtmatige Mediaberichten'.

In een persbericht dat vandaag naar buiten zal gaan verzwijgt het stichtingsbestuur wat er werkelijk speelt: "Na ruim twee jaar is het moment gekomen om de naam van de oorspronkelijke financier niet langer aan de stichting te verbinden en een keuze te maken voor een naam die de doelstellingen van de stichting duidelijker weergeeft.

Bovendien biedt de nieuwe naam ruimere mogelijkheden om nieuwe bronnen van financiering aan te boren." De website van het fonds - www.hansmelchersfonds.com - wordt in de loop van deze week overgezet naar www.jotomfonds.nl."

Hans Melchers is nu zo mogelijk nog woedender: "Hun persbericht noemt niet de ware reden van de naamswijziging. Dat is een fraaie daad van het bestuur! Ik beraad me op alle mogelijke stappen om hier iets aan te doen."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
26.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%