Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

PvdA: Restzetel is voor PVV

11 JUN 2009

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft stilzwijgend ingestemd met de voorstellen van staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) voor de verdeling van de 26e Nederlandse zetel in het Europees Parlement. Dat stelde PvdA-Kamerlid Paul Kalma donderdag.

„Bijleveld heeft de spelregels in april vastgesteld en de Kamer heeft niet geprotesteerd. Dus dit zijn de spelregels”, zegt Kalma. Dat betekent dat de 26e zetel, die Nederland in het EP krijgt zodra alle EU-landen het nieuwe EU-verdrag hebben geratificeerd, naar de PVV van Geert Wilders gaat. Volgens Kalma heeft de oppositie haar kans gemist als ze had willen ageren tegen het voorstel. Kalma: „We kunnen niet na de verkiezingen nog eens de regels aanpassen”.

In de Kamer zit een aantal fracties in zijn maag met de consequentie van Bijlevelds voorstel. Dat betekent namelijk dat de PVV de 26e zetel krijgt en de Partij voor de Dieren die op een haar na mist. Als Bijleveld alle suggesties van de Kiesraad had gevolgd, was de zetel naar de PvdD gegaan. De Kamer wil nu meer uitleg van Bijleveld en mogelijk een advies van de Raad van State.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.4 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - 0.0%