Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Paleis op de Dam klaar voor banketten en publiek

12 JUN 2009

AMSTERDAM - Het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam is weer geschikt voor staatsbanketten, het herbergen van buitenlandse gasten, officiële ontvangsten en publiek. Na een grondige restauratie en renovatie van drie jaar kan koningin Beatrix het paleis weer in gebruik nemen voor ceremoniële aangelegenheden. Vanaf zondag zijn bezoekers welkom om het zeventiende-eeuwse monumentale gebouw in de Amsterdamse binnenstad te bezichtigen.

De Troonzaal.
De Troonzaal.
Foto: ANP
De vroedschapskamer.
De vroedschapskamer.
Foto: ANP
Het burgemeestersvertrek.
Het burgemeestersvertrek.
Foto: ANP
De burgerzaal.
De burgerzaal.
Foto: ANP

In het paleis werden nieuwe appartementen ingericht voor koninklijke gasten en hun personeel, compleet met badkamers en garderobekamers. De liften kregen een opknapbeurt en de luchtbehandelingsinstallaties en andere klimaatvoorzieningen werden aangepast aan de eisen van de tijd. Restaurateurs herstelden antiek meubilair, marmeren schouwen en schilderijen. In vele zalen kwamen de oorspronkelijke kroonluchters terug, die sinds de jaren zestig op zolder lagen te verstoffen. De keukens werden gemoderniseerd, waardoor koks in het paleis nu voor driehonderd gasten grote diners en staatsbanketten kunnen verzorgen.

Tijdens de verbouwing zijn vele tapijten en zo'n duizend historische meubelstukken uit de collectie van Lodewijk Napoleon opgeknapt en opnieuw gestoffeerd. Napoleon was begin negentiende eeuw koning van Holland en nam het Amsterdamse stadhuis in 1808 als woonpaleis in gebruik. Tijdens restauraties in de jaren dertig en zestig van de vorige eeuw vond men het Franse empire meubilair in het paleis echter niet zo belangrijk. De toenmalige restauratoren wilden het gebouw in de oorspronkelijke sobere zeventiende-eeuwse staat terugbrengen, zoals het was toen het een stadhuis was.

Het oorspronkelijke interieur en het latere meubilair van Napoleon hoeven helemaal niet met elkaar te botsen, zei restauratiearchitect Krijn van den Ende vrijdag. „Het Paleis op de Dam zal altijd symbool staan voor de ultieme zeventiende eeuw én voor het koninklijke Empire waarmee de paleisgeschiedenis en de geschiedenis van het koninkrijk Holland begon.”

Voor de huisvesting van hoge gasten en personeel is ook flink wat verbouwd. Zo zijn er vijftig toiletten en douches toegevoegd, waardoor de meeste gebruikers van personeelsappartementen niet meer de gang op hoeven voor een sanitaire stop.

De restauratie heeft ongeveer 80 miljoen euro gekost. De Rijksgebouwendienst is nu bezig met voorbereidingen om de grijze gevel schoon te maken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%