Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Blind vertrouwd op advocaat

Melchers wil af van Van Agt

13 JUN 2009 Martijn Koolhoven

VORDEN - De bestuursleden van de stichting Juridische Ondersteuning tegen Onrechtmatige Berichten (Jotomfonds), onder wie oud-premier Dries van Agt, zullen zich tegenover de rechtbank moeten verantwoorden waarom ze de moordenaar van Pim Fortuyn financieel hebben ondersteund.

Hans Melchers
Hans Melchers
Foto: OPDRACHTGEVER

Als uiterste drukmiddel om van het huidige bestuur af te komen, is de oprichter, naamgever en geldschieter van het fonds, multimiljonair en industrieel Hans Melchers (71), van plan om de bestuursleden van zijn stichting onder ede laten horen bij de rechtbank. Bovendien gaat hij de bestuursleden, onder wie Van Agt, persoonlijk aansprakelijk stellen.

Volgens Melchers is zijn goede naam aangetast doordat de naam van de familie Melchers nu is gekoppeld aan die van de moordenaar van Pim Fortuyn. Over de rol van oud-premier Van Agt zegt Hans Melchers in een exclusief interview met deze krant: "Ik heb Van Agt opgezocht in Wikipedia. Ik wist helemaal niet dat hij met de Palestijnen aan de slag was. Ik heb altijd gedacht: een voormalig premier, een man van onbesproken gedrag".

Hans Melchers op zijn prachtige 'Kasteel Onstein' in Vorden: "Mijn stichting is opgericht naar aanleiding van een misdrijf (de ontvoering van zijn dochter Claudia, MK). Dan is je doelgroep niet misdadigers. Dat ze geld hadden verstrekt aan de moordenaar van Fortuyn moest ik ontcijferen uit de notulen die we na lang vragen hadden gekregen. Ik was des duivels. Ik heb ze gevraagd: hebben jullie een gaatje in je hoofd?"

'Blind vertrouwd op m'n advocaat'

"Ik heb te veel vertrouwen gehad in Herman Doeleman," zegt Hans Melchers. "Hij was mijn advocaat, vertrouwenspersoon, ik heb blind op hem vertrouwd, ik dacht: hij is mijn vriend. Ik heb hem rijkelijk beloond (meer dan ?1 miljoen) om voor mij de kastanjes uit het vuur te halen.Ik had graag door willen procederen tegen NOVA, maar dat wilde hij niet want daar heeft hij een vriendin, Clairy Polak en die wilde hij sparen".

Dezelfde Doeleman heeft toen op verzoek van zijn cliënt de stichting Hans Melchers Fonds opgericht, bedoeld om 'slachtoffers van de media' financieel bij te staan. Echter, de naamgever, oprichter en geldschieter werd verder overal buiten gehouden.

Hans Melchers benadrukt dat hij niet, zoals door het stichtingsbestuur is gesuggereerd, zijn geld (€ 1 miljoen) terugwil. De ondernemer: "Integendeel, het werk van de stichting moet dóórgaan, maar ik wil wel een bestuur dat mijn zegen heeft. Ik wil een ander bestuur!"

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
26.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%