Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Van Agt volhardt

14 JUN 2009

Oud-premier Dries van Agt staat vierkant achter de steun aan Volkert van der G. waartoe hij als bestuurslid van de stichting Hans Melchers Fonds mede besliste. De stichting stond garant voor de eventuele kosten van de procedure, mocht Van der G. die verliezen, stelt Van Agt. "Hij mag altijd weer bellen!"

Foto: Rias Immink

"Iemand die is veroordeeld voor een zeer ernstig misdrijf is daarmee niet vanzelfsprekend gediskwalificeerd voor steunverlening uit deze stichting in een geval van onjuiste publicaties over hem", zegt Van Agt. De relatie met Melchers zelf is inmiddels danig verstoord geraakt. "Hij schrijft brieven en ondertekent die met 'minachtend'. Op zulke brieven reageer ik niet."

Van Agt verbreekt met deze verklaring het stilzwijgen in de kwestie. Miljonair Hans Melchers liet gisteren in deze krant weten het stichtingbestuur persoonlijk aansprakelijk te stellen voor aantasting van zijn goede naam door steun uit het fonds aan de moordenaar van Pim Fortuyn. Van Agt geeft hem geen schijn van kans.

"Er zit voor hem juridisch, naar mijn oordeel, niets in. En ons als bestuurders valt niets te verwijten. Het is up to him om met zijn verontwaardiging om te gaan." Pogingen van Melchers om een ander bestuur aan te stellen voor de stichting, vindt hij ook kansloos. "Juridisch hebben wij niets met elkaar te maken."

De stichting waar Hans Melchers een miljoen euro werkkapitaal aan schonk, is opgericht om steun te bieden aan mensen die onredelijk worden behandeld door de media. Volkert van der G. maakte er gebruik van in een procedure tegen De Telegraaf. Vanwege steun aan hem, gefiatteerd door het stichtingbestuur, voelt Melchers zich op zijn beurt ook weer in zijn goede naam en eer aangetast.

En na de berichtgeving hieromtrent vindt Van Agt eveneens dat zijn goede naam beschadigd is. "Er zijn heel wat mensen in het vaderland die zulke verhalen in De Telegraaf allicht voetstoots voor waar aannemen. In die zin ben ik natuurlijk wel beschadigd. Het overkomt me allemaal."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
26.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%