Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wilders kan beroep tegen Britse ban niet bijwonen

23 JUN 2009

DEN HAAG - Politicus Geert Wilders kan volgende maand niet naar Groot-Brittannië om daar het beroep bij te wonen dat hij heeft aangetekend tegen het Britse besluit om hem de toegang tot het land te weigeren. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Foto: Dijkstra

Balkenende meldt dat de regering via diplomatieke wegen heeft geprobeerd de Britten zover te krijgen dat Wilders alsnog zijn beroepszaak kan bijwonen. Die inspanningen hebben de Britse autoriteiten vooralsnog niet op andere gedachten kunnen brengen, aldus de premier. Wilders kan wel via een videoverbinding aan de zitting deelnemen.

De PVV-leider kreeg in februari te verstaan dat hij Groot-Brittannië niet in mag. Hij was tevergeefs naar Londen gevlogen om zijn anti-Koranfilm Fitna te vertonen aan Britse politici. Het Tweede Kamerlid tekende onmiddellijk beroep aan tegen de Britse ban.

Wilders noemde de Britse premier Gordon Brown destijds de grootste lafaard van Europa. Ook nu keurt hij de gang van zaken af. „Dat is natuurlijk ontzettend fout van die laffe Brown. Maar al moet ik tot de hoogste Britse rechter, ik ga dit besluit van de Britten tegen de vrijheid van meningsuiting aanvechten”, stelde Wilders in een reactie.

Balkenende heeft hem verder laten weten dat het kabinet zich blijft inspannen voor een „zo goed mogelijke vertegenwoordiging“ van Wilders bij de behandeling van de beroepszaak.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%