Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Winkel mag toch op zondag open

25 JUN 2009

Door een nieuwe juridische truc mogen de winkels in Amsterdam-Noord op zondag toch open. Eerder zette de voorzieningenrechter een streep door het besluit van het stadsdeel om zichzelf uit te roepen tot toeristisch gebied en zo een permanente winkelzondag af te dwingen.

Amsterdam Noord supermarkt c1000 aan het buiksltermeerplein met bedrijfsleider Huub Rijper.
Amsterdam Noord supermarkt c1000 aan het buiksltermeerplein met bedrijfsleider Huub Rijper.
Foto: Emiel van Lint

Het stadsdeel Amsterdam-Noord omzeilt de uitspraak van de rechter vandaag door de plaatselijke wet te wijzigen: de zogenoemde 'Verordening Winkeltijden voor het Stadsdeel Amsterdam-Noord' wordt zodanig aangepast dat het stadsdeel als toeristisch gebied door het leven gaat en er dus op zondag gewinkeld mag worden.

Advocatenkantoor Blenheim, dat 61 Noord-Amsterdamse winkeliers bijstaat in hun strijd tegen de zondagopening, spreekt schande van de aanpassing en sleept het stadsdeel volgende week vrijdag opnieuw in kort geding voor de rechter. "Die verordening is onmiskenbaar in strijd met de winkeltijdenwet. Dit is minachting van de rechterlijke macht door de overheid", zegt advocaat mr. Thomas van Vugt.

De winkeltijdensoap lijkt eindeloos. Het begon ooit met de feestdagentruc van supermarkt C1000, die met succes allerlei onbekende internationale feestdagen uit de hoge hoed toverde om op zondag open te mogen zijn. Toen de rechter daar een stokje voor stak, riep het stadsdeel Noord zichzelf via een bestuurlijk besluit uit als toeristisch gebied. Ook dit werd getorpedeerd door de rechter, die oordeelde dat Noord met toerisme niets van doen heeft. Winkeliers kregen een dwangsom opgelegd van 15.000 euro voor iedere overtreding van het zondagse winkelverbod.

Dat weerhield de C1000 er niet van om toch de deuren te openen. De boeteteller staat voor de supermarkt inmiddels op 45.000 euro.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 528.67
+ / - +0.17%