Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rotterdam koopt voor 80.000 euro Fortuyn-spullen

30 JUN 2009

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam blijkt voor rond de 80.000 euro aan spullen te hebben gekocht op de veiling van de inventaris van Pim Fortuyn, het afgelopen weekeinde.

Pim Fortuyn
Pim Fortuyn
Foto: ANP

Een anonieme bieder, die zich tijdens de biedingen niet voordeed als iemand van de gemeente, had een lijstje meegekregen met de stukken die de gemeente graag wilde kopen. Ook werd per aangeboden stuk een limiet bepaald, tot waar de bieder mocht gaan. Voor een aantal spullen was een kleine uitloop mogelijk. De aanschaf van de Fortuyn-spullen vond plaats in opdracht van cultuurwethouder Rick Grashoff.

Rotterdam kocht onder meer het bekende bureau van Fortuyn, waaraan hij iedere dag zat te werken, inclusief de bijbehorende stoel. Ook werd een aantal dingen gekocht die altijd op het bureau stonden.

Portret

Daarnaast schafte de gemeente de volledige boekencollectie van de vermoorde politicus aan. Ook werd een door Ralph de Haas geschilderd portret van Fortuyn in toga gekocht, alsmede twaalf kleinere fotoportretten. Een van de foto's is gemaakt door de bekende fotograaf Paul Huf. Rotterdam viste echter ook achter het net bij bepaalde stukken, die de gemeente wel wilde aanschaffen. "We wilden graag het bekende portret van Pim met zijn hondjes hebben, maar dat werd echt te duur voor ons. Daar liep de prijs enorm van op, dus toen zijn we afgehaakt."

De aangeschafte Fortuyn-spullen gaan voor een deel naar het Gemeentearchief Rotterdam (waarschijnlijk de boekencollectie), waar ze uiteindelijk voor het publiek zijn in te zien. Een ander deel gaat naar het Historisch Museum, waar de zaken onderdeel gaan vormen van de vaste collectie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
26.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%