Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Duitsers willen vervolging Nederlandse nazi

09 JUL 2009

BERLIJN - In Duitsland gaan stemmen op om de naar de Bondsrepubliek gevluchte Nederlandse nazimisdadiger Klaas Carel Faber alsnog te vervolgen of aan Nederland uit te leveren. Een oud-minister van Justitie en de Centrale Raad van de Joden in Duitsland pleitten op de Duitse radio voor stappen tegen Faber, die in 1952 uit Nederland ontsnapte.

Foto: HOLLANDSE HOOGTE

De ex-SS'er Faber werd in 1947 in Nederland ter dood veroordeeld wegens de dood van zeker elf personen. Die straf werd een jaar later omgezet in levenslang. Faber woont in het Zuid-Duitse Ingolstadt.

Het is onacceptabel dat Faber op grond van een decreet van nazileider Hitler uit 1943 niet aan Nederland wordt uitgeleverd, stelde de liberale ex-minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger donderdag.

De nu 87-jarige Faber was opzichter in het Nederlandse kamp Westerbork, een verzamelplaats voor Joden voor transport naar de concentratiekampen van de nazi's. De Duitse justitie stelde eerder al een onderzoek in, maar kwam toen tot het oordeel dat er onvoldoende bewijzen waren voor een schuld van Faber.

Eerder deze week bepaalde een rechtbank in Keulen dat de Nederlandse ex-SS'er Heinrich Boere voor een Duitse rechtbank terecht kan staan voor zijn aandeel in de dood van drie Nederlandse burgers in de Tweede Wereldoorlog.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.0 °C
N2
Beurs AEX
AEX 516.16
+ / - -0.67%