Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Vegan streaker verdacht van aanslag op koningin'

21 JUL 2009

AMSTERDAM - Peter Janssen, die bekendstaat als de vegan streaker (veganistische naaktloper), werd maandag opgepakt, omdat hij wordt verdacht van het beramen van een aanslag op koningin Beatrix. Die verdenking ontstond volgens justitie na een „vrij uitgebreide” verklaring van een getuige. Die meldde dat de dierenrechtenactivist Beatrix wilde aanvallen, omdat zij bont draagt. Het Openbaar Ministerie (OM) kijkt of hiervoor voldoende bewijs is te vinden.

De `Vegan Streaker`
De 'Vegan Streaker'
Foto: ANP

De advocaat van Janssen, Gerard Spong, heeft na de aanhouding met zijn cliënt gesproken en zegt dat de dierenrechtenactivist ontkent dat hij een aanslag op de koningin wilde plegen. Spong weet nog niet wat er maandag bij de huiszoekingen is aangetroffen.

Janssen werd maandag thuis in Vught aangehouden. Tijdens twee huiszoekingen die volgden, heeft de politie twee computers in beslag genomen en gezocht naar een vuurwapen. Dat is niet gevonden. De nationale recherche deed de doorzoekingen bij Janssen thuis en bij een bekende van hem in Wissekerke in Zeeland.

Justitie vond de verklaring over de eventuele aanslag serieus genoeg om tot actie over te gaan. Maar „het kan maar zo zijn dat de verdenking een dezer dagen wordt ontkracht”, zei een OM-woordvoerder. Het is volgens justitie dan ook onzeker of Janssen donderdag wordt voorgeleid aan de onderzoeksrechter voor verlenging van zijn voorarrest.

Gewelddadiger

Extremisten die opkomen voor dierenrechten, zijn de laatste jaren in Nederland steeds gewelddadiger geworden. Ook nam het aantal acties toe, zo blijkt uit een recent onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

De rechtbank in Rotterdam schorste de voorlopige hechtenis van de naaktloper in een andere zaak op 30 juni wegens persoonlijke omstandigheden. Hij mocht naar huis om zijn zieke moeder te verzorgen. Janssen zat toen sinds april vast voor het loslaten van 2500 nertsen op een farm in het Zeeuwse Stavenisse. Hij heeft dit bekend. De meeste dieren werden teruggevonden. Vijftig nertsen vonden de dood, honderd beesten zijn nog spoorloos. In de omgeving van de fokkerij beten de nertsen kippen dood.

Het OM verdenkt de activist ook van brandstichting in de bestelbus van een slager in Vught in 2006. Die beschuldiging heeft Janssen altijd tegengesproken.

De streaker kreeg ruim een jaar geleden landelijke bekendheid door de show van Paul de Leeuw te verstoren. De tv-presentator ontdeed hem toen als vergelding van zijn onderbroek. Andere keren verstoorde Janssen onder meer het ABN Amro tennistoernooi, de Tilburg Ten Miles hardloopwedstrijd en een hockeyduel. Hij werd vorig jaar op Koninginnedag nog aangehouden in Makkum, waar de koningin en haar familie later die dag op bezoek zouden komen. Dit uit vrees dat de man tijdens dat bezoek weer zou gaan streaken. De politie hield hem aan wegens verstoring van de openbare orde. De volgende dag werd hij vrijgelaten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%