Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bank stuurt travestiet weg

23 JUL 2009 Richard van de Crommert

Eindelijk heeft Krijn van der Spoel, beter bekend als travestiet Karoline Online, een bankrekening. Maar dat had flink wat voeten in aarde. Al een jaar is de travestiet bezig een rekening te openen bij verschillende banken. Maar keer op keer werd ze weggestuurd. Deze week deed ze opnieuw een poging. Bij twee filialen van ING. Opnieuw werd ze weggestuurd. ,,Pure discriminatie”, vindt ze. ,,Dat hoef ik niet te accepteren.” Nadat ze aankondigde de pers erbij te halen, begonnen er bij de bank bellen te rinkelen. En plotseling bleek het openen van een rekening geen bezwaar.

Krijn van der Spoel.
Krijn van der Spoel.
Foto: Cris Toala Olivares
Het alter-ego van Krijn van der Spoel, Karoline Online.
Het alter-ego van Krijn van der Spoel, Karoline Online.
Foto: Cris Toala Olivares

Online is een drukke dame. Elke zondagavond organiseert de travestiet een bingo in het Amsterdamse café ’t Leeuwtje. En elke week is het dolle pret in het kleine cafeetje waar hooguit vijftig mensen samengepakt kunnen worden. Meestal zit de tent om half negen al helemaal vol. Online brengt haar show vol flair en humor.

Bedrijfspresentaties

Verder staat Online achter de bar in café Lellebel op de Utrechtsestraat en wekelijks geeft ze enkele rondleidingen op de Wallen. Sinds hij twee jaar geleden de titel Miss Travestie Holland won, kan Van der Spoel leven van zijn act als travestiet. Van donderdag tot en met zaterdag gaat hij in vrouwenkleding en op hoge hakken de straat op. Hij laat zich verder inhuren voor privéfeestjes en bedrijfspresentaties. „Het loopt zodanig dat ik me een jaar geleden heb ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Maar een zakelijke rekening openen is zo makkelijk nog niet. Ik heb geprobeerd om me in te schrijven bij de ING, ABN Amro en SNS Bank, maar bij alledrie werd me vriendelijk verzocht de zaak te verlaten. Ze wilden geen zaken met me doen. Travestie wordt onmiddellijk gekoppeld aan pornografie, de onderwereld en de seksindustrie. Daar wilden ze niet mee geassocieerd worden.”

Amusement

Nu wil Van der Spoel privé overstappen van de SNS en heeft deze week zich opnieuw proberen aan te melden bij ING. Bij twee filialen is hij langs geweest. En bij twee filialen is hij geweigerd. Waarom hij bij SNS Bank weg wil? „Ik wil contant geld kunnen storten” legt hij uit. ,,Bij SNS kan dat niet meer. En ik krijg soms contanten betaald. Dan wil ik niet met een smak geld over straat.” Bij ING werd er geschermd met zogeheten ‘business compatibility’. Opnieuw werd de link met de sexindustrie gemaakt. ,,Maar wat ik doe is amusement. Mijn rondleidingen over de Wallen zijn mijn enige connectie met de sekswereld. Prostituées kennen me. De deur vliegt soms open als ik met een groep langsloop. Soms kunnen we een peeskamertje bekijken.”

Vloeibaar

Maar gisteren bleek ING plotseling wel akkoord te gaan met het verzoek van Van der Spoel. Na dreiging dat ze contact met ons opnam werd ineens van alles vloeibaar. Officieel heette het dat er bij de filialen waar Van der Spoel zich meldde een foute interpretatie van het beleid werd gegeven. „Zowel zakelijk als privé ben ik plotseling meer dan welkom. Ben er best blij mee. Maar ik vraag me af wat er gebeurt als de volgende travestiet zich bij de balie meldt. Want deze praktijk riekt gewoon naar discriminatie. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk nu de meeste banken met staatssteun overeind gehouden worden.”

Volgens een zegsman van de bank is er sprake geweest van een misverstand. ,,Van der Spoel is welkom. Er is enige verwarring ontstaan bij onze filialen. Maar het heeft niets te maken met zijn beroep”, bezweert de woordvoerder. ,,Dit is misschien niet het meest voor de hand liggende beroep, maar het is geen bezwaar om bij ons te bankieren.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%