Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Afluisteren journalisten moet stoppen

24 JUL 2009 Bert Huisjes

Geheim agenten van de AIVD moeten van de rechter onmiddellijk stoppen met het afluisteren, uitpeilen en volgen van journalisten. Eenieder moet zonder angst kunnen praten met de pers.

Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs staat VK woensdag te woord tijdens een interview.
Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs staat VK woensdag te woord tijdens een interview.
Foto: De Telegraaf

De AIVD is volgens de rechter onlangs veel te ver gegaan in een maanden durende geheime operatie tegen de journalistiek, waarin zelfs de telefoons van twee hoofdredacteuren van De Telegraaf werden getapt.

De geheime dienst is gisteren keihard op de vingers getikt wegens dit ongekende afluisterschandaal. Minister Ter Horst gaf aan de operatie juist meermalen goedkeuring. "Zij zette vier keer een handtekening", zegt hoofdredacteur Sjuul Paradijs. "Ter Horst moest waken over de grenzen van de AIVD. Dat heeft ze niet gedaan."

De Amsterdamse rechter riep gisteren direct een halt toe aan de geheime dienst. De AIVD mag de afgeluisterde informatie niet gebruiken en evenmin aan justitie geven. De rechter gelastte specifiek dat de dienst het tappen staakt van de telefoons van de hoofdredacteuren Sjuul Paradijs en Joost de Haas.

Dat geldt ook voor de telefoon van journaliste Jolande van der Graaf. De AIVD was voor de rechter gedaagd door De Telegraaf, samen met het Genootschap van Hoofdredacteuren en de journalistenvakbond NVJ. "In een democratie is het recht op informatie een vereiste.

Dan moet de pers in alle vrijheid haar werk kunnen doen", aldus Paradijs. "De AIVD heeft die vrije nieuwsgaring op ernstige wijze geschonden." Hij spreekt van een "overwinning van het vrije woord". De journalistiek trok samen op in het proces, nadat in juni bleek dat de AIVD maandenlang verslaggeefster Jolande van der Graaf had geobserveerd, afgeluisterd en uitgepeild.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.2 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%