Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Smart smijten rage in Amsterdam

24 JUL 2009 Theo Kuijpers

De Amsterdamse politie maakt zich ernstig zorgen over een nieuwe rage in de hoofdstad waarbij geparkeerde auto's van onder meer het merk Smart zonder enige aanleiding in de gracht worden gegooid. Het zogenoemde 'Smart smijten' vindt hoofdzakelijk in het weekeinde plaats, als veel jongeren in Amsterdam aan het stappen zijn.

De politie in Amsterdam wil deze vorm van vandalisme zelf niet in de publiciteit brengen omdat gevreesd wordt dat de rage dan helemaal uit de hand loopt. Wel zijn surveillerende agenten met name in het weekeinde extra attent op de Amsterdamse grachten.

Een van de slachtoffers van het 'Smart smijten' is Casper de Jong, die onlangs door de politie uit zijn bed werd gebeld nadat onverlaten 's nachts zijn auto in het water van de Oudezijds Achterburgwal hadden geduwd. "De wagen stond haaks geparkeerd met de achterkant naar het water.

Dat kan omdat de Smart nu eenmaal zo klein is. De politie belde me wakker met de vraag of ik er even naartoe wilde gaan. En inderdaad de auto was onder water verdwenen." "Enige weken daarvoor was hetzelfde met de Smart van mijn compagnon gebeurd. In beide gevallen was de Smart total loss verklaard", aldus De Jong.

Bij het Smart-centrum in Amsterdam bevestigt een medewerker dat men in korte tijd enkele malen met deze vorm van vandalisme is geconfronteerd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 529.08
+ / - +0.25%