Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nederlands succes in Indiase tuktukwedstrijd

25 JUL 2009

CHENNAI - Studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) willen de Indiase markt veroveren met een schone en energiezuinige tuktuk. Een kit die zij ontwikkelden om het voertuig aan te passen, werd zaterdag als beste beoordeeld in een wedstrijd tussen Nederlandse en Indiase teams.

„De motor is aangepast tot een systeem voor directe vloeibare LPG-injectie. Hiermee kan zeker 40 procent aan brandstof worden bespaard en ook is er ongeveer 40 procent minder vervuiling”, aldus Frank Schouten van het HAN-team.

De kit van HAN om de tuktukmotor aan te passen kost 200 euro. Voor D. Subramani, een van de Indiase chauffeurs die de tuktuks van de studenten de afgelopen dagen hebben getest, is dat anderhalf maandsalaris. Toch zou hij bereid zijn om in de kit te investeren. „Ik besteed nu gemiddeld 200 roepies per dag aan brandstof. Als dat 40 procent minder kan, dan koop ik hem.”

Om de kit op de markt te brengen wordt lokaal een bedrijf opgericht. Hiervoor heeft Enviu, de Rotterdamse organisatie die achter de wedstrijd zit, een Indiase ondernemer aangetrokken. Volgens oprichter van Enviu Stef van Dongen is er veel belangstelling voor de baan. „Het project leeft enorm. We gaan zo snel mogelijk beginnen met de uitvoering van het bedrijfsplan. De komende maanden moeten we nog aan onderzoek besteden, maar ik verwacht dat de eerste kits over een jaar in productie zijn.”

Voor de chauffeurs die het bedrag niet direct paraat hebben, wil Enviu een financiële dienstverlening starten. „Nu zijn chauffeurs afhankelijk van lokale geldschieters, die zeker 300 procent rente eisen”, aldus Van Dongen.

De studenten van HAN willen intensief betrokken blijven bij de uitvoering van het bedrijf. Hun 10.000 euro prijzengeld gaan ze investeren in de verbetering en marketing van hun product.

Ook de overige studententeams, van de TU Eindhoven, TU Delft, Hanzehogeschool Groningen, Ramaiah Institute of Technology in Bangalore en RV College of Engineering in Bangalore, keren de driewielige Aziatische taxi niet de rug toe. Allemaal nemen ze de tuktuk terug naar hun laboratorium om verder aan hun product te werken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%