Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Hoge hoed maakt comeback

02 AUG 2009 Nico Fassotte

DEN BOSCH - De hoge hoed. Een modeverschijnsel dat alleen nog lijkt voor te komen in films over de tijd van Oliver Twist. Maar de hoge hoed bestaat nog steeds en lijkt zelfs een kleine comeback te maken. Écht chique en in stijl trouwen doe je als bruidegom met een hoge hoed op. Maar zijn ze nog te krijgen? Jawel, Bosschenaar Ton Meeuwis (73) restaureert echte hoge hoeden weer tot nieuw en brengt ze op de markt. De ’kachelpijp’ is terug van nooit weggeweest.

De hoge hoed is als modeverschijnsel ontstaan in de 18de eeuw. In 1797 leidde de introductie tot een heuse rel in Londen, toen ene meneer Hetherington langs de boulevard liep met een ’kachelpijp’ op zijn hoofd. Dat trok zo’n mensenmenigte aan, dat Hetherington werd opgepakt wegens ’verstoring’ van de openbare orde. Tenminste, zo wil het verhaal.

Maar de hoge hoed bleek een blijvertje als modeverschijnsel. Tot aan de jaren twintig van de vorige eeuw gingen mannen ’op chic’ met een hoge hoed op.

„Het was iets voor dandy’s maar ook voor deftige gelegenheden, zegt de 73-jarige Ton Meeuwis, die als klein jochie het vak leerde in het bedrijf van zijn vader. Anno 2009 verdient hij er als bejaarde hobbyist nog steeds een leuk centje mee.

„Tuurlijk worden ze niet meer massaal gedragen, maar zowel deftige oude families als ’nieuw geld’ komen bij mij uit als ze een authentieke hoge hoed willen.’’

Meewis zoekt via internet naar oude hoge hoeden om ze te kunnen opknappen. „Ik stroop het hele land af. Dan koop ik ze en ga ze opknappen. Daar ben ik soms dagen mee bezig.” Glanzend of niet glanzend, er zijn wel grote verschillen. „Maar het uiterlijk van zo’n hoed is niet prijsbepalend. De maat bepaalt de prijs. Grote maten zijn veel zeldzamer en dus duurder.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%