Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Militaire inzet bij Mexicaanse griep

12 AUG 2009 Roy Klopper

Den Haag - Patiënten die in ons land de Mexicaanse griep krijgen, lopen kans opgevangen te worden in kazernes of militaire hospitalen.

Defensie treft momenteel voorbereidingen om bij te springen in het geval de nieuwe influenza ons land ontwricht. Militairen staan in het najaar, als de griepgolf naar verwachting op zijn hoogtepunt is, klaar om overal in het land compleet ingerichte noodziekenhuizen te bouwen. Ook liggen er draaiboeken klaar om patiënten met helikopters van marine en luchtmacht uit moeilijk bereikbare gebieden zoals de Waddeneilanden te halen en in kazernes onder te brengen.

In het geval van groot ziekteverzuim onder beveiligers of politie kunnen militairen na overleg met andere ministeries worden ingezet voor beveiligingstaken. "Het Rijk neemt talrijke maatregelen om besmetting zo eel mogelijk te beperken en ervoor te zorgen dat het normale leven in het land gewoon doorgaat. Daarin speelt Defensie een grote rol", zo bereidt de krijgsmachtleiding haar werknemers via een interne mededeling voor op hun naderende taak.

Voorrang

In het 'Continuïteitsplan Defensie' is vastgelegd dat zowel de hulp aan burgers als de buitenlandse missies zoals in Oeroezgan bij een pandemie voorrang krijgen op andere taken. Daarom zullen eenheden die zich hiermee bezighouden ook meteen worden aangevuld als ze zelf ook te maken krijgen met zieke militairen.

Via interne informatiekanalen verspreidt Defensie voortdurend voorlichting over preventieve maatregelen tegen de griep. Ze hoopt hiermee het aantal ziektegevallen in eigen gelederen te beperken. De artsen en gezondheidscentra binnen de krijgsmacht zijn gemobiliseerd om verspreiding tegen te gaan. Volgens Defensiezegsman Maarten Hilbrandie zijn altijd eenheden paraat om civiele hulp te verrichten. "In het kader van de verwachte griepgolf worden nu vooraf extra en specifiek op deze situatie geënte voorbereidingen getroffen."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
NW3
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - +0.11%