Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rotterdam scant al een jaar kentekens

12 AUG 2009

ROTTERDAM - De Rotterdamse politie scant al ruim een jaar de kentekens van auto’s op snelwegen rond de stad. Met de gegevens kunnen alle bewegingen van mogelijke verdachten gevolgd worden.

Foto: Jos Schuurman

Op vijf verkeersknooppunten staan camera’s die ongemerkt alle kentekens van passerende auto’s registreren. De gegevens worden drie maanden bewaard.

Rotterdam is daarmee verder dan de politie IJsselland die in 2008 openlijk begon met een proef met camera’s op de A28 bij Zwolle. Die gegevens worden slechts zeven dagen bewaard.

Controles

Met het systeem kan bijvoorbeeld snel de auto van een terreurverdachte of een overvaller worden opgespoord, of kan nagegaan worden waar en wanneer het vaakst mensen rijden die nog een boete hebben openstaan. Controles kunnen daarop worden afgestemd.

Privacy

Volgens Ton Hijmering, hoofd Executieve Ondersteuning van de politie Rotterdam heeft het College Bescherming Persoongegevens (CBP) geen bezwaar geuit tegen het bewaren van kentekengegevens. De camera's worden alleen aangezet als de politie dat nodig acht. Hijmering ontkent dat er met de gegevens criminaliteitsanalyses worden gemaakt. Het CBP protesteerde in 2008 wel tegen de proef op de A28 waarbij de informatie slechts enkele dagen werd bewaard.

Het CBP heeft geen bezwaar tegen de termijn van drie maanden, maar vindt wel dat de kentekens van niet-verdachte personen onmiddellijk moeten worden gewist.

Geen uitsluitsel over rechtmatigheid

De politiefunctionaris is in afwachting van een standpunt van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. Op eerdere vragen van het Tweede-Kamerlid Fred Teeven (VVD) antwoordde de bewindsman dat er nog geen uitsluitsel kan worden gegeven over de rechtmatigheid van alle gebruiksmogelijkheden van de techniek. Hijmering denkt dat het een kwestie van tijd is voordat de politie ruimere mogelijkheden krijgt met camera's. Hij vergelijkt de aanpak met het cameratoezicht in uitgaansgebieden. „Daarover is jarenlang gediscussieerd. Nu is dat toezicht in de Gemeentewet geregeld.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
NW3
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - +0.11%