Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Sporters in ban van toverhesjes

22 AUG 2009 Johan van den Dongen

Twee Nederlandse broers hebben een opmerkelijk voorcontract binnengesleept met Panathinaikos, de Griekse voetbalclub van trainer Henk ten Cate. In ruil voor ongeveer twee ton mag de Atheense topclub tien dagen lang gebruikmaken van hun mysterieuze ’toverhesjes’, die voor meer lichamelijke balans en uithoudingsvermogen zouden zorgen.

De effecten van het textielproduct lijken te mooi om waar te zijn. Het weerhoudt de Bilthovense broers Dick en Iwan Postel er niet van een wereldrevolutie aan te kondigen. Niet alleen in de sport, maar uiteindelijk ook in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en defensie. „Tal van internationale topsporters hebben het de afgelopen maanden getest. De resultaten zijn verbluffend”, zegt Iwan Postel, die de exclusieve rechten heeft op het textiel.

Het hesje bevat volgens de beschrijving mineralen die infrarood uit het zonlicht filteren en doorstralen naar het lichaam. Door de vibrerende en roterende effecten van deze straling zou de bloedmicrocirculatie worden gestimuleerd, wat tot een betere opname van zuurstof en snellere afvoer van melkzuren en andere afvalstoffen leidt. Daardoor blijft het lichaam beter in balans en kan de sporter langer zijn niveau vasthouden en na de prestatie ook sneller herstellen, aldus de productbeschrijving.x

Volgens Postel zijn er tests gedaan door de autocoureurs Olivier Panis, Romain Grosjean, Fernando Alonso, het Formule1-team van Red Bull, de motorcoureurs Hector Berbera en Dani Pedrosa, wielrenner Samuel Sanchez, tennisster Dinara Safina, haar broer Marat Safin en de Turkse topvoetballer Arda Turan. Ook U2-drummer Larry Mullen mocht er een concert lang aan ruiken. „Niemand mag de hesjes houden. Na gebruik neem ik ze meteen weer in. Ze krijgen een paar dagen de tijd om een bod te doen op het gebruik ervan. We gaan niet gratis met de mensen door”, zegt Postel.

xWetenschappelijk is het product nog niet onderzocht. „Maar de statistieken van de topsporters spreken voor zich”, aldus Postel. „We hebben Sanchez twee keer dertig minuten bergopwaarts laten fietsen. Zonder hesje reed hij 8,5 kilometer, met hesje 9,5. Zo zijn er tal van voorbeelden, ook van geblesseerde sporters die dankzij het hesje minder pijnklachten hebben.”x

Fysiotherapeut van de Nederlandse Handbalbond Maarten Groeneveld heeft het hesje getest en beaamt dat het werkt. „Het is bizar. Als je dit probeert uit te leggen, staan mensen je aan te kijken alsof je niet goed bij je hoofd bent, tot ze het resultaat zien. Ik weet niet hoe het werkt, maar wel dát het werkt. Ik heb allerlei testjes gedaan bij handballers. Ze springen gewoon hoger. Ik ben erg benieuwd wat dit gaat doen in de sportwereld. Wanneer het eerste wereldrecord sneuvelt.”

Vastleggen

Panathinaikos heeft laten vastleggen dat Postel niet met andere Griekse clubs over het hesje mag praten. De club betaalt de som geld om er slechts in te trainen, want de Grieken durven het nog niet aan om er in officiële wedstrijden mee te voetballen zolang de internationale dopingautoriteit World Anti-Doping Agency (WADA) geen oordeel heeft gegeven over het mysterieuze shirt. „In september verschijnen we met het product voor een commissie van de WADA om de werking uit te leggen”, zegt Postel.x

Panathinaikos-trainer Henk ten Cate is terughoudend over het hesje. „Ik heb het voorbij zien komen”, reageert hij vanuit Athene, „maar ik weet er te weinig van om er een oordeel over te kunnen geven. Ik zie het wel. Ik ben in voor alles wat de prestatie bevordert, zolang het legaal is.”

De broers zeggen in onderhandeling te zijn met een Europese topclub over een miljoenencontract. „Daarna is het tijd om met grote sportmerken te praten. Adidas en Nike hebben zich al gemeld, maar het product moet zich eerst een tijdje bewijzen voor we over contracten van vele honderden miljoenen gaan praten.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.0 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%