Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Laura heeft zout in haar bloed'

24 AUG 2009

UTRECHT - „Laura heeft zout in haar bloed”, zei advocaat Peter de Lange maandag na de zitting bij de kinderrechter in Utrecht. De 13-jarige Laura Dekker verscheen met haar vader bij de rechtbank. De kinderrechter boog over de vraag of haar ouders moeten worden beperkt in het ouderlijk gezag. Het meisje wil in haar eentje de wereld rondzeilen. Haar ouders steunen het plan voor de twee jaar durende reis.

Ingeklemd tussen haar advocaat en haar vader zat Laura voor de toegestroomde media. Haar advocaat voerde het woord, maar toen een journalist aan Laura vroeg wat ze van al de commotie vindt, was haar antwoord beslist: „Ik vind het allemaal best een beetje overdreven en ik heb nog geen meter gezeild.”

Volgens de advocaat van Laura is het een bijzondere zaak. Deze kwam aan het rollen toen een leerplichtambtenaar melding maakte bij Bureau Jeugdzorg. De Raad voor de Kinderbescherming stelde daarna een onderzoek in en spande de zaak aan.

„Uitzonderlijk”, stelt de Lange. Volgens hem is niet de vraag of de ouders van Laura slechte ouders zijn. „De kernvraag is of het slecht is als je als ouder je kind laat doen wat haar passie is”, aldus de Lange.

Geboren

Haar advocaat probeerde de achtergrond van het 13-jarige meisje te schetsen. „Laura is niet zomaar een meisje. Ze is geboren op een zeilschip en heeft de eerste vier jaar van haar leven doorgebracht op de zee”, vertelt de Lange. Volgens hem hoeft niemand er aan te twijfelen of Laura de reis zou kunnen maken. „Ze heeft alle technieken en kwaliteiten in huis heeft om deze reis te maken.”

Volgens de advocaat moet Laura worden vergeleken met andere topsporters. „Blijkbaar mag topsport niet individueel worden ingevuld.” Bij iedere andere jonge topsporter die wordt gesteund door een olympisch comité of een vereniging worden volgens de Lange geen vragen gesteld over de ontwikkeling van het kind.

Deskundigen menen dat Laura zich niet normaal kan ontwikkelen als ze twee jaar op zee zit. „Laura zit niet alleen maar op zee. Ze is veelal aan land en kan daar gewoon ook contact hebben met haar ouders of vrienden”, zegt de Lange. De advocaat heeft de kinderrechter voorgesteld vastgestelde contactmomenten met haar ouders in te bouwen tijdens de twee jaar durende reis.

De kinderrechter doet vrijdag om 10.00 uur een openbare uitspraak.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.4 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.8
+ / - +0.6%