Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bijleveld: helder signaal van Saba

01 SEP 2009

DEN HAAG - Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) beschouwt de aankondiging van Saba om nu al uit de Nederlandse Antillen te stappen als een helder signaal. Het eiland geeft er volgens haar mee aan dat de Antillen vaart moeten maken met de staatkundige vernieuwing, omdat Saba zo snel mogelijk onderdeel van Nederland wil worden.

Demissionair staatssecretaris Ank Bijleveld.
Demissionair staatssecretaris Ank Bijleveld.
Foto: Dijkstra

Bijleveld meent dat het signaal vooral gericht is aan de regering van de Nederlandse Antillen. „Saba wil snelheid maken”, zei de bewindsvrouw dinsdag in de Tweede Kamer. De ChristenUnie liet haar naar het wekelijkse vragenuurtje komen, nadat Saba maandagavond had aangekondigd per direct uit de Nederlandse Antillen te stappen en niet te willen wachten tot eind oktober volgend jaar, zoals was afgesproken.

Saba is erop tegen dat er begin 2010 toch nog verkiezingen voor het Antilliaanse parlement worden gehouden. Het eiland vreest dat de vernieuwingen daardoor vertraging oplopen. Een voortijdig vertrek van Saba kan volgens Bijleveld juridisch niet, omdat het land Nederlandse Antillen eerst moet worden opgeheven. Wel kan Nederland alvast taken overnemen van het eiland.

De staatssecretaris zei zich niet zoveel zorgen te maken over de voortgang van het staatkundig proces. „Want wij gaan gewoon door”, zei ze. Het signaal van Saba is volgens Bijleveld ook een „bevestiging dat we op de goede weg zijn”. De streefdatum van oktober 2010 is volgens haar nog steeds haalbaar. Dan moeten Curacao en Sint Maarten de status van land binnen het Koninkrijk hebben. De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn vanaf dat moment een bijzondere gemeente van Nederland.

Bijleveld gaat eind september opnieuw naar de Antillen om er met de regering te spreken over deze drie eilanden. Ze had de schriftelijke aankondiging van Saba overigens vanwege het tijdsverschil nog niet officieel ontvangen en zal daarom later verder op de kwestie ingaan. Saba wil na het vertrek uit de Antillen geen belasting meer aan de Antillen afdragen en alle Antillaanse vlaggen van overheidsgebouwen halen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%