Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Friesland heeft nu eigen hoofddoek

29 SEP 2009

BOKSUM - De provincie Friesland heeft een primeur: een echte Friese hoofddoek in de kleuren van de traditionele Friese vlag. Volgens medebedenker Keimpe Bleeker is het de eerste Friese hoofddoek tot nu toe. Moslima Fadwa Kartoubi uit Lelystad kreeg dinsdag het doekje uitgereikt in het Friese Boksum.

Fadwa Kartoubi met de eerste Friese hoofddoek.
Fadwa Kartoubi met de eerste Friese hoofddoek.
Foto: Anne van der Woude

Een aantal maanden geleden informeerde de in Friesland werkende Kartoubi op netwerksite Twitter naar de blauw-witte stof. Bleeker zag haar bericht en legde haar uit dat het ging om de Friese vlag. Samen met zijn vrouw maakte hij vervolgens de Friese hoofddoek. „Dit is toch het toppunt van integratie”, vindt hij.

Dat het doekje nu wordt gepresenteerd heeft volgens hem niets te maken met recente uitspraken van PVV-fractieleider Geert Wilders, die pleitte voor een hoofddoekjesbelasting. „Het is geen protest naar wie dan ook, maar de ramadan maakte dat we het pas nu konden presenteren.”

Andere mensen die ook zo'n Fries hoofddoekje willen, zullen overigens zelf achter de naaimachine moeten gaan zitten; Bleeker is niet van plan om het Friese doekje op de markt te brengen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.1 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%