Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Osterhaus 'niets te verwijten'

30 SEP 2009

ROTTERDAM - Er valt viroloog Ab Osterhaus naar eigen zeggen niets te verwijten, nu bekend is geworden dat hij aandelen bezit in een bedrijf dat vaccins tegen de Mexicaanse griep ontwikkelt. De Tweede Kamer is woedend over de 'belangenverstrengeling' van de bekende griepdeskundigde.

Osterhaus adviseert de regering over de Mexicaanse griep. CDA, PvdA, VVD, PVV en D66 vinden dat ogenblikkelijk een eind moet komen aan de dubbelfunctie van Osterhaus. "Dit is onbestaanbaar. Het hele volk gaat af op zijn adviezen. Ik vertrouw hem niet meer", aldus PVV-Kamerlid Agema. Op haar aandringen komt er een spoeddebat met verantwoordelijk minister Klink

In een reactie zegt Ab Osterhaus: "Er valt mij niets te verwijten. Ik ben gewoon in loondienst en ik volg de policy van Erasmus MC. Ik heb altijd gezegd dat ik betrokken ben bij dat bedrijf en de aandelen zijn all in the game. Het is zelfs een wettelijke verplichting."

De viroloog vindt niet dat hij zijn baan als adviseur van de minister zou moeten beëindigen, zoals een Kamermeerderheid nu wil. "Ik denk van niet", zo zegt hij, "maar ik maak dat niet uit, dat is aan de Gezondheidsraad en de minister." Mede op advies van Osterhaus besloot Klink eerder tot de aanschaf van 34 miljoen vaccins (twee prikken voor iedereen) tegen de Mexicaanse griep. Maar dat blijken er bij nader inzien veel te veel, omdat het om een milde griep gaat. Alleen risicogroepen en mensen die met hen in aanraking komen, moeten worden ingeënt.

Tegenover De Telegraaf heeft Osterhaus eerder met klem ontkend dat hij aandelen zou hebben in bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het griepvaccin. "Ik heb helemaal geen aandelen! Ik probeer slechts het land goed voor te bereiden op de dingen die komen gaan. Dat is mijn taak", zo zei hij in een interview deze zomer.

Sinds april in bedrijf

Uit mededelingen van het Erasmus MC blijkt nu dat Osterhaus eerder dit jaar, medio april, bij een fusie voor bijna 10 procent aandeelhouder werd van ViroClinics, een farmaceutisch onderzoeksbureau dat werkt aan de productie van vaccins tegen de nieuwe influenza A.

Volgens bestuursvoorzitter Anton Westerlaken van het Erasmus MC werkt Osterhaus één dag per week voor ViroClinics. "Het is het vermarkten van kennis", zegt hij. "Daar horen octrooien en patenten bij. Er is een verplichting dat diegene die de vinding heeft gedaan ook voor een deel aandeelhouder wordt van de bv die je opricht. Zestig procent van de opbrengst gaat naar de universiteit, 20 procent naar de afdeling en 20 procent naar de betrokken hoogleraren", aldus Westerlaken, die zegt dat de vergoeding van Osterhaus, zijn beloning is voor de dag in de week dat hij voor ViroClinics werkt. Osterhaus zegt dat als 'deze samenwerking' er niet zou zijn, er ook geen influenzamiddelen zouden zijn.

Osterhaus: "Netto word ik er niet beter van. Ik verdien met deze twee banen niet meer dan als ik alléén hoogleraar zou zijn. Als ik veel geld wil verdienen, moet ik echt iets anders gaan doen." Dat hij zijn aandelenbezit eerder ontkende, verklaart hij nu door het feit dat de overdracht van de aandelen pas 'sinds kort' een feit zou zijn.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.4 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 516.39
+ / - -0.45%