Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Heldere vuurbol zichtbaar boven Nederland'

13 OKT 2009

GRONINGEN - Veel Nederlanders hebben dinsdagavond rond zeven uur een vuurbol in de lucht gezien. De Groningse sterrenkundige Theo Jurriens bevestigde dat het om een zeer heldere meteoor ging die op een gegeven moment in drie stukken uiteenspatte.

Een artist impression van het inslaan van een meteoriet in de dampkring van de aarde.
Een artist impression van het inslaan van een meteoriet in de dampkring van de aarde.
Foto: NASA

Jurriens zei uit heel Nederland ongeveer honderd meldingen te hebben ontvangen van mensen die de vuurbol hebben gezien. Het KNMI meldde ook een behoorlijk aantal telefoontjes te hebben ontvangen. „De vuurbol was bijzonder helder, terwijl het nog niet helemaal donker was”, aldus de sterrenkundige.

Het KNMI bevestigde dinsdagavond dat de seismoloog van het instituut om 19.05 uur een duidelijk signaal heeft geregistreerd dat wijst op een meteoor. Volgens een woordvoerder scheerde de meteoor vanuit het noorden over Nederland.

Uit de provincie Groningen kreeg Jurriens ook meldingen van mensen die gerommel of een knal hoorden op het moment dat de meteoor voorbijkwam. Anderen zeiden het gebouw waar ze zich in bevonden, te voelen trillen.

Jurriens deed dinsdagavond een oproep aan bedrijven en instanties met een bewakingscamera om te kijken of het fenomeen op band staat.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.1 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%