Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Miljoen als prijs voor Osterhaus

21 OKT 2009 René Steenhorst

DEN HAAG - De Rotterdamse viroloog prof. Ab Osterhaus, die de afgelopen weken zwaar onder vuur lag vanwege vermeende heimelijke belangen in de vaccinindustrie, heeft gistermiddag in Den Haag namens zes Nederlandse ministeries een overheidsprijs in ontvangst genomen van één miljoen euro.

Osterhaus kreeg de zogenoemde Valorisatieprijs 2009 uit handen van Erica Terpstra. De prijs, in het leven geroepen door de Netherlands Genomics Initiative (NGI), is hem toegekend vanwege zijn jarenlange inspanningen om wetenschappelijke kennis commercieel te vermarkten (’valorisatie’), waardoor zij nog beter ten goede komt aan patiëntenzorg.

Het geldbedrag, bijeen gebracht door onder meer de ministeries van Volksgezondheid, Economische Zaken, Onderwijs en Wetenschappen, en Landbouw, vloeit volgens Osterhaus geheel terug in de wetenschap. Met Osterhaus werden ook zijn naaste collega’s (immunoloog prof. dr. E. Claassen en viroloog/directeur James Simon van het gezamenlijke bedrijf ViroClinics) onderscheiden.

Osterhaus reageerde desgevraagd met gemengde gevoelens: ,,Het ene moment word je publiekelijk afgemaakt omdat je je schuldig zou hebben gemaakt aan belangenverstrengeling. Het volgende ogenblik krijg je een pluim van een miljoen, omdat je als wetenschapper juist zo goed met de industrie samenwerkt. Het toont hoe betrekkelijk alles is.”

Het spoeddebat in de Tweede Kamer naar de handel en wandel van Osterhaus, enkele weken geleden door de PVV aangevraagd, heeft nog altijd niet plaats gevonden. Er klinken steeds meer geluiden om het dispuut te schrappen, omdat inmiddels weinig over is van de kritiek.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.0 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%