Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Hoofdpijn van led-verlichting

30 OKT 2009

Hoogeveen - De 350 milieubewuste led-lampen die in het oude Raadhuis in Hoogeveen zijn geïnstalleerd blijken hoofdpijnklachten bij de ambtenaren te veroorzaken.

Gemeentehuis van Hoogeveen
Gemeentehuis van Hoogeveen
Foto: Francois wieringa

De lampen zorgen ook voor trillingen op computerbeeldschermen. "Als je je hand voor een lamp langs beweegt, treedt er een stroboscoopeffect op in de werkkamers. Het lijkt soms net een disco", aldus gemeentewoordvoerder Hans Vonk.

Juist deze week startte minister Cramer een publiekscampagne om burgers over te halen spaar- of led-lampen te kiezen. Tijdens die aftrap waarschuwde installatiedeskundige Nico Koreman ook al voor de risico's op een 'overbelasting op het bestaande net'. De oorzaak ligt in bepaalde elektronica voor de nieuwe verlichting, die stroomfrequenties kan manipuleren. "Met heel nare effecten zoals het doorbranden van apparatuur en flikkerende verlichting", waarschuwt Koreman. "Met normale meetapparatuur ontdek je die enorme hoge frequenties niet."

Eén oplossing is het vermijden van goedkope elektronica uit het Verre Oosten, aldus Koreman. "En koop niet de allergoedkoopste spaarlampen, maar spullen van reguliere merken." Hoogeveen gaat op kosten van de installateur alles vervangen door een nieuwere generatie led-lampen. Op drie werkkamers is al proefgedraaid. "Deze nieuwe lampen veroorzaken geen gezondheidsklachten", aldus Vonk.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.6 °C
WZW5
Beurs AEX
AEX 516.87
+ / - -0.49%