Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nederlanders in de rij voor griepprik

05 NOV 2009

Omdat veel Nederlanders bang zijn voor de Mexicaanse griep is er een ware run ontstaan op de inenting tegen de gewone seizoensgriep. Deze prik doet echter helemaal niks tegen de Mexicaanse griep.

In Hardenberg stonden 600 mensen in de kou op de griepprik te wachten bij de huisarts
In Hardenberg stonden 600 mensen in de kou op de griepprik te wachten bij de huisarts
Foto: fotografie frank uijlenbroek

Bij veel huisartsen staan mensen rijendik te wachten om ingeënt te kunnen worden. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) bevestigt in het AD dat artsen daarom extra vaccins bestellen.

Huisartsen berekenen elk jaar hoeveel vaccins ze nodig hebben op basis van gegevens van voorgaande jaren, maar dit jaar is de voorraad niet toereikend. "Blijkbaar is dat dit jaar niet in alle gevallen voldoende geweest", zegt een woordvoerder van het NHG.

Nutteloos

Een andere verklaring dan irrationele angst voor de Mexicaanse griep lijkt er niet te zijn voor de extra interesse in de gewone griepprik. Zo verklaart een 68-jarige vrouw dat ze de griepprik nooit nodig vond, maar nu wel.

Het vaccin tegen de normale seizoensgriep is echter totaal nutteloos als bescherming tegen de Mexicaanse griep en op dit moment is 95 procent van alle griepgevallen het gevolg van het Mexicaanse griepvirus.

"Maar dat is geen reden om de prik niet te halen. Nu is de Mexicaanse griep dominant, maar later in het jaar kan de seizoensgriep weer opkomen", zegt Harold Wijghel van het RIVM.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%