Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Website geeft zelfmoord-tips

12 NOV 2009

Er is ophef ontstaan over een Nederlandse website waar tot in detail tips worden gegeven voor het plegen van zelfmoord.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) komt donderdag met een website die tips geeft over het gebruik van medicatie ten behoeve van zelfdoding. „Het gaat om gedegen informatie over het gebruik van middelen en methodes die je ook in boekjes kunt vinden”, licht NVVE-woordvoerster Walburg de Jong toe.

Met de besloten website wil de vereniging haar leden op een moderne manier informeren over onder meer het gebruik van medicijnen bij zelfdoding, ook in verband met iemands gewicht. „We willen voorkomen dat mensen op een gruwelijke wijze een eind aan hun leven moeten maken door voor de trein of van het dak te springen”, aldus de Jong.

Zij benadrukt dat het niet gaat om een instructie. Hulp bij zelfdoding is in Nederland verboden. „De website is niet meer en niet minder dan het boekje dat we al eerder hebben uitgeven met informatie over zelfdoding. Dat is weliswaar om andere redenen uit de handel genomen, maar er is niet zo veel verschil. Er zijn tenslotte wel meer van dergelijke informatieboekjes te koop. Tot nu toe is niet gebleken dat het geven van informatie over zelfdoding strafbaar is.”

De nieuwe website is afgeschermd en daarmee alleen zichtbaar voor leden. Die komen in eerste instantie op een site waarop de wettelijke situatie wordt uitgelegd en een waarschuwing wordt gegeven dat hulp bij zelfdoding in Nederland strafbaar is. Ook worden mensen die een doodswens hebben doorverwezen naar de zogeheten ledenondersteuningsdienst. „Zo kunnen we ook voorkomen dat mensen wellicht euthanasie willen plegen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.63
+ / - +0.03%