Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Motorrijder op cursus

26 NOV 2009

DEN HAAG - Duizenden motorrijders verdienen volgend jaar een financieel steuntje in de rug om een vrijwillige cursus risico-inschatting te doen.

Dat vragen CDA-Kamerlid De Rouwe en PvdA-Kamerlid Roefs aan minister Eurlings (Verkeer). Een financiële overheidsbijdrage voor de circa 200 euro kostende rijvaardigheidsles is volgens De Rouwe verantwoord. „De maatschappelijke kosten van de talloze verkeersdoden onder motorrijders zijn enorm.”

Alle kosten op het bordje van minister Eurlings schuiven, wil de Tweede Kamer echter niet. De Rouwe: „Ook verzekeraars hebben hier belang bij en mogen best iets bijdragen. Maar ook de overheid mag best enkele miljoenen uittrekken om motorrijders veilig te laten thuis komen.”

Het is vaak de onervarenheid die motorrijders fataal wordt. „Een gemiddelde motorrijder rijdt jaarlijks niet meer dan 2.800 kilometer”, vertelt directeur Patrice Assendelft van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Gerekend naar de hoeveelheid verreden kilometers is het aantal van circa 67 dodelijke slachtoffers per jaar extreem hoog.

De vaardigheidscursus van het KNMV leert motorrijders bijvoorbeeld op te passen voor de dode hoek van auto’s, en al op grotere afstand gevaarlijke situaties te onderkennen. Assendelft: „Ik ben superblij met de steun van de coalitiepartijen.” Als de minister vandaag instemt met de investering, verwacht de KNMV dat het aantal cursisten in 2010 boven de 2.500 kan uitkomen.

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) heeft de belangenorganisatie Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) gevraagd een extra opleiding uit te werken, liet hij donderdag weten.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.6 °C
WZW5
Beurs AEX
AEX 516.91
+ / - -0.48%