Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Superverband voor brandwonden

29 NOV 2009 Roy Klopper

DEN HAAG - Ernstige brandwonden zijn straks veel beter te behandelen dankzij een in ons land bedacht zelfreinigend verband dat zelfs een week kan blijven zitten.

Onderzoeksinstituut TNO ontwikkelt samen met Defensie en het Brandwondencentrum in Beverwijk een speciaal verband dat niet meer elke dag hoeft te worden vervangen. Zelfs als het enkele dagen op een met zalf behandelde open brandwond zit, plakt het niet vast. Hierdoor behoort het uiterst pijnlijke lostrekken van vervuild gaas in de toekomst tot het verleden.

Het uit vier lagen bestaande verband is lang op het lichaam houdbaar door een speciale plasmatechniek van TNO. Het voert wondvocht af en houdt anderzijds schadelijke bacteriën en vuil buiten. Professor dr. R. Kreis van het Brandwondencentrum spreekt van een ’revolutionaire techniek die echt iets nieuws betekent’.

Het verband wordt primair ontwikkeld voor de krijgsmacht. Circa één op de zes militairen met letsel kampt met brandwonden. Zij slokken liefst 90 procent van de verpleegtijd op door de intensieve verzorging die hun letsel vergt. Als verband langer kan blijven zitten, ontstaat vanzelf meer ruimte voor de verpleging van de overige hulpbehoevenden.

Bovendien biedt de vinding uitkomst voor mariniers of commando”s die geheime missies uitvoeren op ver vooruit geschoven posten. Als zij brandwonden oplopen, blijven ze een tijdlang verstoken van medische hulp. Met het nieuwe zelfreinigende verband kunnen ze het een tijdje uizingen

Defensie benadrukt dat het de bedoeling is de vinding zo snel mogelijk beschikbaar te krijgen voor medische behandeling van brandwonden in de burgermaatschappij. „Er komt een adviesgroep met experts uit de medische wereld. Deze kan meedenken over de vraag hoe een voor de markt acceptabel product er moet gaan uitzien”, aldus zegsman Maurice Piek.

Professor Kreis van het Brandwondencentrum heeft hoge verwachtingen van de toepassing in de civiele wereld: „Dit kan zeker een toegevoegde waarde hebben voor de behandeling van patiënten in ons ziekenhuis”. Volgens hem ligt een snelle introductie niet voor de hand: „Het verband moet na afronding nog wel door de diverse keuringen. Dat kan jaren vergen”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%