Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rechter: Stadsverbod Sytze van der Velde ongeldig

03 DEC 2009

UTRECHT - Voor de tweede keer is een gebiedsverbod voor de pedoseksueel Sytze van der Velde. door de rechtbank afgewezen. De bestuursrechter in Utrecht besloot donderdag in kort geding dat burgemeester Frits Naafs de pedoseksueel onterecht een gebiedsverbod oplegde voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Eerder veegde de bestuursrechter in Den Bosch een verbod van tafel dat de gemeente Eindhoven hem wilde opleggen. In beide gevallen had Van der Velde. een kort geding tegen de gemeente aangespannen.

Volgens Naafs vormt Van der Velde. een gevaar voor de openbare orde. Daarom zette hij hem vorige week dinsdag uit de gemeente. De rechter vindt dat de burgemeester onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat door de aanwezigheid van Van der Velde. een grote kans bestaat op ordeverstoringen. Het feit dat Van der Velde. mogelijk weer in de fout zou kunnen gaan, rechtvaardigt volgens de rechter geen verbod voor de hele gemeente. Als er al een verbod zou moeten worden opgelegd aan pedoseksuelen, dan moet het gebied zorgvuldig worden gekozen, aldus de rechter.

De Eindhovense pedoseksueel was veroordeeld tot drie jaar celstraf en vijf jaar reclasseringstoezicht. Hij kwam na 27 maanden vrij in september, terwijl zijn verzoek tot cassatie nog niet was afgehandeld. Toezicht van reclassering kan pas ingaan als dat verzoek is behandeld.

Burgemeester Naafs ziet in de uitspraak van de rechter mogelijkheden om de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der Velde. alsnog te weigeren mocht hij zich weer willen vestigen in de gemeente. Dat meldde hij donderdag in een reactie. „De mogelijkheid bestaat om een verbod op te leggen voor een beperkt gebied en een beperkte tijd. Mocht Van der Velde. zich hier willen vestigen, dan gaan wij die mogelijkheid zeker bekijken”, aldus Naafs.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen gelden in de buurt van scholen of zwembaden. In Eindhoven is burgemeester Rob van Gijzel samen met de reclassering en de geestelijke gezondheidszorg nog in gesprek met de pedoseksueel en zijn advocaten over passende (nacht-)opvang in Eindhoven met toezicht, begeleiding en behandeling.

Raadsman André van Knippenbergh vindt dat de bestuursrechter in Utrecht donderdag een „duidelijk, uitgebreid en zorgvuldig” oordeel heeft gegeven in de zaak van zijn pedoseksuele cliënt Sytze Van der Velde. Toch zit er volgens de advocaat een „wrange nasmaak” aan het vonnis, omdat Van der Velde. nog steeds geen geschikte woonruimte heeft. „Hoe positief die uitspraken ook zijn voor mijn cliënt, er is nog steeds geen oplossing. Hij heeft nog steeds geen rust.” De raadsman vindt dat de problemen in Eindhoven moeten worden opgelost, omdat ze daar ook zijn begonnen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 527.37
+ / - -0.21%