Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Noord-Afghanistan in beeld

10 DEC 2009

DEN HAAG - Een militaire rol in het noorden van Afghanistan is een van de opties, waarover het kabinet zich buigt als alternatief na het aflopen van de missie in Oeroezgan in augustus 2010.

Amerikaanse soldaten in Afghanistan
Amerikaanse soldaten in Afghanistan
Foto: AFP

Het zou gaan om de provincie Koendoez, waar Duitse en Belgische troepen nu actief zijn. Dat melden bronnen rond het kabinet.

Gisteren kwamen premier Balkenende, de vicepremiers Bos en Rouvoet en de drie meest betrokken ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken), Van Middelkoop (Defensie) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) bijeen voor overleg over de toekomstige Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan. Ook de Commandant der Strijdkrachten, generaal Van Uhm, was van de partij.

Na het verzoek van de Amerikaanse president Obama aan zijn NAVO-bondgenoten om meer militairen te sturen, wordt er volop gespeculeerd over mogelijke scenario's. De Amerikanen willen graag dat ons land nog een jaar extra in Oeroezgan blijft. Maar voor de PvdA is dat onbespreekbaar. Vicepremier Bos gaf eerder al aan dat de laatste Nederlandse militair eind 2010 Oeroezgan moet hebben verlaten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%