Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Pronk ontvangt boek Boekestijn

11 DEC 2009

DEN HAAG - Voor voormalig VVD-Tweede Kamerlid Arend Jan Boekestijn is het duidelijk: ontwikkelingssamenwerking zoals die nu plaatsheeft, werkt niet. De arme landen schieten er weinig mee op en kunnen zelfs schade oplopen: hulp verlaagt zelfredzaamheid en houdt dubieuze regimes en de elite in stand. Het hulpgeld kan omlaag en moet niet naar regeringen gaan maar op de private sector gericht zijn. Zo kan economische ontwikkeling ontstaan.

Deze boodschap brengt Boekestijn naar voren in zijn boek De prijs van een slecht geweten. Hij overhandigde het eerste exemplaar vrijdag in Nieuwspoort, op een steenworp afstand van zijn oude werkplek, aan Jan Pronk. Een gewaagde keus, deze oud-PvdA-minister van ontwikkelingssamenwerking, besefte de VVD'er in hart en nieren. Maar „Pronk en ik mogen elkaar”, zei Boekestijn.

Hij waardeert dat de PvdA'er openstaat voor nieuwe vormen van ontwikkelingshulp. Het verschil tussen links en rechts is niet zo groot, stelde Boekestijn, want „in intentie vinden we elkaar, maar verschillen in de methoden.” Pronk noemde de liberaal een interessant en provocerend Kamerlid en betreurde dat hij is opgestapt.

Aanbevelingen

Pronk was het eens met vijftien van de dertig aanbevelingen die Boekestijn doet. En dat vond de PvdA-prominent best veel. Zo ziet ook Pronk niets in begrotingssteun voor regeringen. Maar op belangrijke punten week hij af van de beweringen van de VVD'er.

Zo vindt Pronk het onjuist als de zestig jaar geleden afgesproken afdracht van 0,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) omlaag zou gaan. „Er is juist veel hulp nodig. Het bedrag moet niet omlaag, maar je moet meer maatwerk leveren. Klein, langzaam maar wel breed, zo hoort het te gaan”, zei Pronk.

Ook is hij anders dan de VVD'er voor schuldverlichting van arme landen. Minder schuldenlast geeft een land de kans investeerders aan te trekken en handel te drijven. Boekestijn snapte Pronk maar ziet in de praktijk dat staatshoofden die zakken met geld krijgen, vooral goed voor zichzelf en de club om hen heen zorgen. Zelfs de nieuwkomers die met goede bedoelingen aan de macht gekomen zijn, komen zo altijd op het verkeerde spoor terecht, waarschuwde Boekestijn.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%